Det är ljudet av ett krossat fönster som väcker Maria, som egentligen heter något annat, mitt i natten. Ex-maken griper tag i henne och hugger henne i halsen.
– Jag tänker bara på att jag måste överleva.
Attacken skedde i maj 2022. Ett år tidigare hade Maria fått hjälp av kvinnojouren att begära skilsmässa och polisanmäla. Hon uppger att han bland annat tagit stryptag och släpat henne i håret. Hon anmäler också hot och ofredanden.
– Jag hoppades att polisen skulle hjälpa mig då.
Kallades ej till förhör
Under åtta månader utredde polisen de brott hon anmält mannen för. Men han kallas aldrig till förhör under den tiden.
Natten mot den 26 maj går Maria och lägger sig. Hon berättar att hon under en längre tid upplevt att mannen förändrats i sitt beteende, vilket både hon och målsägandebiträdet Ulrika Rogland påpekade för polisen.
– Jag var jätterädd. Jag kände att snart kommer någonting hända. Det sa jag också till polisen.
Efter att exmaken tagit sig in sticker han henne i halsen med en kniv. Maria flyr ut till granntomten. Mannen följer efter och hugger henne ännu en gång i halsen.
Mannen döms mot sitt nekande till 14 års fängelse för mordförsök.
De andra brotten Maria anmält honom för lades ner i brist på bevis. Kammaråklagare Petra Asso vill inte ställa upp på intervju men skriver i ett mejl att hon inte fann tillräckligt med bevisning för att det skulle räcka för en fällande dom.
Utredningarna tar tid
Petra Stenkula, polischef i Malmö, säger till SVT Nyheter Skåne att det inte är ovanligt att utredningar gällande brott i nära relation tar lång tid.
– Det är tragiskt att vi inte har kunnat stoppa det tidigare. Tyvärr är en del av de här gärningspersonerna svåra att komma åt, det är många gånger ord mot ord vilket gör att det blir komplexa utredningar som drar ut på tiden.
SVT har sökt ex-maken och hans advokat.
Se hela granskningen – på 60 sekunder:
SVT Nyheter Skånes granskning om våld i nära relationer
Många av de polisanmälningar som görs om våld i nära relationer läggs ned. l en rapport från 2019 konstaterar polisen och Åklagarmyndigheten att endast 21 procent av de anmälda relationsbrotten går till åtal.
I en serie publiceringar berättar SVT Nyheter Skåne om en man i 40-årsåldern som dömdes till 14 års fängelse för mordförsök efter att ha knivskurit sin före detta fru i Skanör. Vår granskning visar att mannen, innan knivdådet, polisanmäldes av flera kvinnor för bland annat våld, hot och våldtäkt. SVT har också kommit fram till att alla anmälningar lades ner i brist på bevis.
Här kan du få stöd när du, eller någon du känner, blir utsatt för våld i nära relation
- Våld i en relation kan vara psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer – men det finns hjälp att få.
- På 1177 Vårdguiden hittar du information och hjälp med hur du ska göra för att ta dig ur en våldsam relation, och för att må bättre.
- Där finns också många bra länkar beroende på vilken sorts stöd du behöver.