Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU skapade, i samarbete med svenska slakterier, ett webbaserat utbildningsmaterial om djurvälfärd i samband med slakt.
Av ansökningshandlingen framgick att läromedlet skulle vara tillgängligt för alla, men främsta målgruppen var slakteripersonal.
– Det finns ett demokratiskt behov av att allmänheten ska få tillgång till kunskap om hur maten tas fram, säger Anne Algers, lektor på Göteborgs universitet och tidigare forskare vid SLU.
Vill inte dölja verkligheten
Materialet innehåller 650 webbsidor, 800 illustrationer och 150 videoklipp som i detalj beskriver hur bedövning och slakt ska gå till.
– Jag ville att det skulle ligga öppet, utan att dölja något, säger Anne Algers.
Men när dagen för publicering närmade sig 2012, blev flera branschorganisationer oroliga för att upprörande bilder på slakt skulle användas av djurrättsaktivister i syfte att misskreditera slakterierna.
Kontroversen beskrivs i en färsk vetenskaplig artikel.
”Fick absolut inte släppa det fritt”
Kött- och Charkföretagen krävde tillsammans med Svensk Fågel att materialet skulle förses med lösenord så att allmänheten inte skulle få fri tillgång till det.
– De sa att vi absolut inte fick släppa det fritt, säger Anne Algers.
Branschens kraftiga reaktioner satte press på finansiären, Jordbruksverket, som gav vika och krävde att forskarna skulle begränsa tillgängligheten.
– Jag kallades till ett möte med representanter från Jordbruksverket som pressade mig att hålla det stängt bakom lösenord, säger Anne Algers.
Satte integritet före partsintressen
SLU:s jurist Lennart Jonsson avgjorde konflikten genom att besluta att materialet skulle vara offentligt och hänvisa till den akademiska integriteten.
Han konstaterade att det har kommit många propåer ”direkt eller via Jordbruksverket om att utbildningsmaterialet inte ska tillhandahållas fritt” men att SLU inte kan ”falla till föga för rena partsintressen”.
Därmed blev materialet offentligt.