Lotta Nordensten, handläggare på Jordbruksverket, och generaldirektören Leif Denneberg. Foto: Jordbruksverket

”Näringen blev chockad – vi försökte medla”

Publicerad

Handläggaren förklarar Jordbruksverkets omsvängning med att myndigheten medlade mellan parterna. – Vi tog branschens oro på allvar, säger Lotta Nordensten, handläggare på Jordbruksverket.

Slakteripersonal och forskare hade i flera år dokumenterat bedövning och slakt av djur, för att skapa ett läromedel i djurvälfärd.

Enligt Jordbruksverkets handläggare var det självklart för alla parter att materialet skulle bli offentligt, men i slutfasen backade näringen och krävde fortsatt lösenordsskydd.

– Jag tror att näringen blev lite chockad över alla dessa bilder. Näringen var orolig för att bilder skulle tas ur sitt sammanhang, för att skada industrin. Vi blev tagna på sängen och medlade, säger Lotta Nordensten, handläggare för DISA-projektet på Jordbruksverket.  

Var det rätt av Jordbruksverket att vika sig för näringens krav och försöka förmå universitetet att hemlighålla upprörande bilder

Det är svårt för mig som handläggare att svara på. Chefer var involverade. Vi satt i mitten och försökte nå båda parterna på ett pragmatiskt sätt.

Högsta chefen förnekar

Trots att handläggaren bekräftar Jordbruksverkets omsvängning i frågan, förnekar generaldirektören Leif Denneberg via mejl att verket gett vika för näringens krav och förordat lösenordsskydd.

Enligt Leif Denneberg hade Jordbruksverket ”ingen bestämd linje” utan ”försökte diskutera fram en ändamålsenlig lösning” mellan SLU, branschen och verket.

Utbildningsmaterialet går på export

Idag beskrivs DISA som ett framgångsrikt projekt som fått internationellt genomslag. Det har inte lett till attacker från djurrättsaktivister.

Åke Rutegård var vd för Kött- och Charkföretagen 2012 och en av dem som krävde lösenordsskydd. I dag kan tycker han inte att offentliggörandet av bilderna orsakade några större problem.

– Det fick inga negativa konsekvenser.

Var ni rädda i onödan?

– Det är svårt att bedöma på förhand. Men det är ett utmärkt bra utbildningsmaterial.

SVT Nyheter har även sökt branschorganisationen Svensk Fågel för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.