Det började vid tretton års ålder och den första mensen. Med tiden skulle smärtorna eskalera och drygt ett decennium senare kunde Julia Billberg få diagnosen endometrios. Endometrios, sjukdomen som i snitt drabbar var tionde kvinna och som innebär en okontrollerad tillväxt av vävnad som liknar den slemhinna som finns i livmodern.
Starka läkemedel
För att klara sin vardag behöver Julia Billberg hormonbehandling och starka smärtstillande läkemedel, vilket krockar med hennes önskan om att bli gravid.
– Jag har precis varit inlagd på sjukhus och när de perioderna kommer så känns det som att tanken på barn och att kunna trappa ner medicinerna är väldigt långt bort, säger Julia Billberg.
Men enligt överläkaren Said Makari finns det hjälp att få.
IVF – en möjlig lösning
Enligt Region Skånes riktlinjer kan patienter med endometrios i vissa fall beviljas att få övergå till en IVF-behandling utan att behöva göra uppehåll med sina läkemedel.
– De flesta vill egentligen försöka att bli gravida på egen hand, men i de enstaka fall då det är omöjligt på grund av svåra smärtor finns den möjligheten, säger Said Makari, överläkare och sektionschef vid kvinnosjukvården Sus.
Förutom att orsaka smärta kan sjukdomen även försvåra chanserna att bli gravid. Julia Billberg är inställd på att det kommer krävas extra hjälp, men känner samtidigt en oro över vad det i sin tur skulle innebära för hennes mående.
– Trots att jag får mycket stöttning är det svåra beslut att ta. I slutändan är det upp till mig själv. Man känner sig lite ensam i det, säger Julia Billberg.
Endometrios
Endometrios är en kronisk inflammatorisk sjukdom som innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern.
Ungefär en av tio personer med livmoder i fertil ålder antas ha endometrios, ungefär 250 000 personer i Sverige.
Ungefär hälften av dessa har inga eller bara lindriga eller periodvisa besvär.
Uppskattningsvis har drygt 100 000 personer endometriosrelaterade besvär som i någon mån påverkar deras liv.
Mörkertalet vad gäller antalet personer som är drabbade av endometrios är troligtvis stort, eftersom inte alla med sjukdomen får en fastställd diagnos.
Genomsnittligt tar det ungefär åtta år innan personer med endometrios får sin diagnos fastställd, efter att de själva börjat inse att deras smärtor inte är normala.
Källa: Socialstyrelsen