En kvinna fick släpas ur flygplanet som skulle flyga från Malmö airport till Stockholm, efter att ha genomfört en klimataktion ombord. Foto: TT/Polisens förundersökning

Klimataktivister vägrade sätta sig i flyg – krävs nu på förseningsavgift av Sas

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor vägrade lyda kaptens order om att sätta sig ner innan flyget från Malmö airport skulle lyfta. De fick tvingas ur planet av säkerhetsvakt innan planet tillslut kunde lyfta. Nu krävs de båda på drygt 27 000 kronor av Sas.

Det var i februari i år som planet skulle lyfta från Malmö airport och flyga till Stockholm. Men när säkerhetsdemonstrationen hade börjat ställde sig två kvinnor upp och började hålla ett tal, samtidigt som flygkaptenen upprepande gånger bad dem sätta sig ner.

De båda kvinnorna, 28 och 69 år gamla, är klimataktivister i Extinction rebellion.

Fick bäras ut – krävs på förseningskostnader

Efter ett tag satte de sig i gången. En skyddsvakt fick bära ut en av kvinnorna medan den andra självmant gick ut efter påtryckning från personalen.

Planet blev försenat med 37 minuter och nu vill Sas ha ersättning på drygt 27 600 kronor för förseningskostnader. En Sas-anställd berättade bland annat i ett förhör om att det blev stora konsekvenser i form av ombokningar av biljetter och följdförseningar av andra flyg.

Kvinnorna åtalas också för brott mot luftfartslagen.

Väckte irritation hos passagerare

I förhör har de misstänkta förnekat brott.

– Jag hävdar nödvärn. För att vi befinner oss i en klimatkris, varpå jag behöver agera. Att följa lagen till punkt och pricka är inte alltid det som är moraliskt rätt, har en av de åtalade kvinnorna sagt i förhör.

I förundersökningen framgår att flera passagerare ska ha blivit irriterade på aktionen. Den äldre kvinnan har i förhör sagt:

– Det var inte så lätt att hålla talet för det var flera som protesterade. Kaptenen eller någon ropade ut olika saker, så mycket av det vi sa hördes nog inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.