Polis på plats på Malmö flygplats efter att en obehörig person tagit sig in på landningsbanan. Foto: Johan Nilsson/TT

Forskaren: Klimataktionerna kan motverka sitt eget syfte

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal klimataktivister misstänks för flygplatsintrång, luftfartssabotage och obehörigt tillträde till skyddsobjekt efter söndagens aktioner riktade mot flygplatser. Syftet var att peka på allvaret i klimatkrisen, men enligt forskare riskerar de i stället att provocera allmänheten att göra tvärt om.

– Aktivisterna vill tvinga fram ett ställningstagande och handling, men jag är inte säker på att den här typen av aktioner är särskilt effektiv, säger Daniel Lindvall, som forskar på klimatledarskap och demokrati vid Uppsala universitet.

– Om man använder metoder som anses för våldsamma eller drabbar allmänheten på ett orättfärdigt sätt, till exempel genom att orsaka totalstopp i trafiken, kan det leda till motreaktioner och motstånd. Även bland människor som egentligen håller med om grundproblemet.

Riskerar splittring

Andra  problem som kan uppstå när civil olydnad drivs för långt är enligt Daniel Lindvall att rörelser splittras i falanger eller att möjliga sympatisörer skräms bort.

Söndagens aktioner bestod bland annat i att göra intrång på landningsbanor och limma fast sina händer vid marken samt att som passagerare vägra sätta sig ned i flygplanet innan start.

Aktivisterna slog till mot flygplatserna Arlanda, Bromma, Malmö, Landvetter, Halmstad, Kalmar, Växjö och Ängelholm och orsakade stora förseningar i flygtrafiken när plan varken kunde lyfta eller landa som planerat.

Många har fördömt aktionerna, inte minst då de utgjorde ett hot mot flygsäkerheten. Och bland drabbade passagerare var förståelsen liten.

– Det är ett risktagande att agera på det här sättet. Visserligen finns det forskning som hävdar att det räcker om 3,5 procent av en befolkning aktivt motsätter sig ett visst förhållande i samhället för att åstadkomma förändring, eftersom resten så småningom följer med tankemässigt. Men det är väldigt svårt att uttala sig säkert om sådant.

Framgångsrik buss-aktion

Ett lyckat exempel på civil olydnad är enligt Daniel Lindvall Greta Thunbergs skolstrejk Fridays for future som fått spridning jorden runt. Ett annat afroamerikanen Rosa Parks. 1955 greps hon av polis sedan hon vägrat lämna över sin sittplats på bussen till en vit man, något hon enligt delstaten Alabamas raslagar var skyldig att göra.

– Det handlar om att utforma en aktion så att den tvingar allmänheten ta ställning i en fråga som många innerst inne känner är omoralisk och orättvis.

Rosa Parks aktion ledde så småningom vidare till den framgångsrika amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Exempel på motsatt effekt av civil olydnad är de brittiska suffragetterna.  Enligt vissa forskare försenade de införandet av kvinnlig rösträtt med flera år eftersom deras hårdföra metoder framstod som så provocerande att de väckte motstånd även bland sympatisörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.