Kakaobönor i en öppnad 60 kg säck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De största producenterna och exportörerna av kakaobönor är koncentrerade till Västafrika, Latinamerika och Asien. Här en 60 kg säck från Guatemala. Foto: SVT/Johan Dernelius

Klimatförändringar och global efterfrågan – därför har kakaopriset gått upp

Publicerad

Priset på kakao har stigit med 300 procent på den globala marknaden. En ökad efterfrågan på choklad världen över pressar upp priserna och klimatförändringar som drabbar kakaoproduktion har lett till mindre skördar.

Under det senaste året har kakaopriset skjutit i höjden. Ostabilt väder har orsakat olika sjukdomar på kakaobönan vilket har inneburit att tonvis av kakao slängs.

Men det finns fler förklaringar till prishöjningen på kakao.

I videon ovan listar chokladmästaren på Malmö Chokladfabrik, Joel Lindqvist upp orsakerna till varför din choklad i hyllan kommer att bli dyrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.