Obalansen mellan utbud och efterfrågan har resulterat i en prisökning på kakaobönan på mer än 300 procent.
– Skördarna har varit så dåliga att vi måste börja titta på om hur vi ska kunna säkra vår tillgång av kakaon, säger Joel Lindqvist, chokladmästare på Malmö Chokladfabrik.
Svag krona
Eftersom kakao handlas i amerikanska dollar blir kostnaden för svenska importörer högre då den svenska kronas värde har försvagats. Detta i kombination med att priserna höjs på den globala marknaden kan det komma att påverka priserna på choklad framöver.
– Den svenska kronan är inte särskilt stark mot dollarn så det är inte mycket som är på vår sida om man säger så, säger Joel Lindqvist.
Livsmedelsjättarna bekräftar
SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med några av livsmedelsjättarna i Sverige som bekräftar att även de märker av det dyrare priset på bönan.
– Vad jag kan säga är att världsmarknadspriset på kakao som råvara på grund av dåliga skördar har stigit kraftigt under det senaste året, säger Magnus Törnblom, presschef Axfood.
Hur detta påverkar dem som konsumerar choklad kan Magnus Törnblom inte ge ett klart besked om.
– Ofta kan det också vara långa ledtider innan förändringar når hela vägen genom livsmedelskedjan och slår igenom i butikshyllan. Med det sagt vill jag inte ge någon prognos över utvecklingen framåt.