Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chokladmästaren Joel Lindqvist har aldrig tidigare varit med om att priset på kakaobönor stigit så snabbt. Foto: Johan Dernelius

Efter prischocken – choklad kan bli lyxvara

Uppdaterad
Publicerad

Chokladbranschen är hårt pressad och att säkerställa att kakaon räcker till är inte längre en självklarhet. Detta kan leda till högre priser och ge chokladen en ny status som en lyxvara.

Obalansen mellan utbud och efterfrågan har resulterat i en prisökning på kakaobönan på mer än 300 procent.

– Skördarna har varit så dåliga att vi måste börja titta på om hur vi ska kunna säkra vår tillgång av kakaon, säger Joel Lindqvist, chokladmästare på Malmö Chokladfabrik.

Svag krona

Eftersom kakao handlas i amerikanska dollar blir kostnaden för svenska importörer högre då den svenska kronas värde har försvagats. Detta i kombination med att priserna höjs på den globala marknaden kan det komma att påverka priserna på choklad framöver.

– Den svenska kronan är inte särskilt stark mot dollarn så det är inte mycket som är på vår sida om man säger så, säger Joel Lindqvist.

Livsmedelsjättarna bekräftar

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med några av livsmedelsjättarna i Sverige som bekräftar att även de märker av det dyrare priset på bönan.

– Vad jag kan säga är att världsmarknadspriset på kakao som råvara på grund av dåliga skördar har stigit kraftigt under det senaste året, säger Magnus Törnblom, presschef Axfood.

Hur detta påverkar dem som konsumerar choklad kan Magnus Törnblom inte ge ett klart besked om.

– Ofta kan det också vara långa ledtider innan förändringar når hela vägen genom livsmedelskedjan och slår igenom i butikshyllan. Med det sagt vill jag inte ge någon prognos över utvecklingen framåt.

Vit choklad är en variant av choklad, där fettet från kakaobönan har använts men inte själva kakaomassan. Annars tillverkas den precis som brun choklad och resultatet är en nästan vit choklad. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.