Emma Claesdotter-Knutsson är överläkare vid Bup och docent i barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar överläkaren och docenten Emma Claesdotter-Knutsson om hur unga tjejer med ätstörningar påverkas av Tiktok. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Klipp på sociala medier triggar unga med ätstörning

Publicerad

Unga med ätstörningar riskerar att översköljas av innehåll som gör att de mår sämre, visar en ny studie.

– Känner du dig dålig och söker dig till ätstört innehåll, då gör algoritmerna så du fastnar där, säger Emma Claesdotter-Knutsson, överläkare och docent som lett studien vid Lunds universitet.

I undersökningen har 14 tjejer som var under behandling och tillfrisknat från ätstörningar djupintervjuats om hur de använder Tiktok. Enligt deras vittnesmål riskerar appen att förstärka negativa beteenden. De uppger att de riskerar fastna i innehåll som närmast hyllar anorexi och ätstörningar genom att liknande innehåll upprepas gång efter gång.

– De har sett mycket innehåll som triggat deras ätstörning, säger Emma Claesdotter-Knutsson.

Deltagarna har upplevt Tiktok som övervägande negativt, men har också positiva upplevelser när de hittat en gemenskap och får uppmuntrande stöd från andra användare.

Vill att föräldrar ska lägga sig i

De unga som deltog i studien uttryckte samstämmigt att man önskade att deras föräldrar hade mer insyn i vad de gör på sociala medier.

Emma Claesdotter-Knutsson jobbar själv som överläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin. Hon uppmanar vuxna att inte vara rädda för att prata med sina barn om vad de gör och ser på sociala medier.

– Jag hör från föräldrar att de tänker att barn ska ha sin personliga integritet, man är rädd för att det ska bli bråk. Men här har vi ju stöd i att ungdomarna önskar att föräldrarna ska vara närvarande och lägga sig i.

Hon hoppas också att samtal om vad man gör och söker efter på sociala medier, samt hur man ska komma ifrån skrollandet, ska införas vid behandling på Bup.

HIT KAN DU VÄNDA DIG ANGÅENDE ÄTSTÖRNINGAR

I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar.

KÄTS – Kunskapscentrum för ätstörningar.

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.