En man i 25-årsåldern i Staffanstorp som dömts för flera brott, bland annat narkotikasmuggling, blir stoppad i en källare av polisen.
Han har då över 20 000 kronor i kontanter på sig, som han menar att han vunnit och fått av sin mamma. Men eftersom mannen har skulder till bland annat brottsofferfonden så tar polisen pengarna i beslag. Senare utmäts kontanterna av Kronofogden.
Situationen ovan är ett resultat av en ny lag, distansutmätning, som infördes för 1,5 år sedan. Den innebär att polisen kan beslagta värdefulla prylar direkt om personen som bär dem har beslut om utmätning. Tanken med lagen är att slå hårdare mot den organiserade brottsligheten.
”Ska inte löna sig att begå brott”
Och lagen slår rätt, enligt Henrik Mårtensson, operativ samordnare på polisen i region syd. Det är främst kriminella med skulder som blir av med sina dyrgripar.
– Vi kan inte ha en ordning i Sverige där man nolltaxerar men samtidigt kör fina bilar, bär dyra kläder och klockor. Det ska inte löna sig att begå brott, säger han.
Varje månad utmäts prylar för sex miljoner kronor.
Nagel i ögat på kriminella
Henrik Mårtensson säger att polisen först försöker knyta prylarna och personerna till något brott – men går inte det är utmätning ett alternativ för att göra det jobbigt att tjäna svarta pengar.
– Det är ett sätt för oss att vara en nagel i ögat på kriminella.
En ny lag är på gång som polisen hoppas ska ge ännu större effekt på de kriminellas tillgångar – men när den träder i kraft vet man inte.
Det handlar om självständigt förverkande, där polisen får ännu större befogenheter att ta saker i beslag som kan antas komma från brottsvinster.
– Vi behöver bli bättre för att på bred front komma åt den kriminella ekonomin. Vi måste rikta in oss på att det inte ska finnas goda möjligheter att tjäna mycket pengar på kriminell verksamhet.