Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Många lämnar Skåne för Danmark för att det är för dåliga arbetstider i Sverige, berättar Mikael Olsson som är skyddsombud och jobbar på Kommunal i Lund. Foto: Firas Razak

Kommunal: Flera hundra busschaufförer från Skåne söker sig till Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Busschaufförer från Skåne vittnar om dålig arbetsmiljö och söker sig till Danmark för nya tjänster. Men det verkar inte bara vara på Nobina som busschaufförer inte trivs.

– Det ser likadant ut på alla bolag, säger Mikael Olsson, skyddsombud på Kommunal.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat att chaufförer på bussföretaget Nobina har slutat på grund av missnöje med arbetsförhållanden och lön för att i stället börja jobba i Danmark. Fackförbundet Kommunal bekräftar nu att flera hundra personer från Skåne som sökt arbete i Danmark.

– Jag vet att det är jättemånga som har sökt, runt 300 busschaufförer har sökt jobb i Danmark, säger Mikael Olsson.

– När det kommer till att busschaufförer börjar dra sig till Danmark, har ni något särskilt arbete kring det?

Vi kan inte bestämma vad våra medlemmar vill, men vill de jobba i Danmark för att de ska få bättre arbetstider så det har jag ingenting att säga till om. Att köra tio timmar eller åtta timmar är stor skillnad, säger Mikael Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.