• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö. Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Spiritus Mundi ska betala tillbaka pengarna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Skånes avslöjande om ekonomiska tveksamheter i projektet ”Våra liv” kräver Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) att kulturföreningen Spiritus Mundi betalar tillbaka bidragspengarna, annars väntar en polisanmälan.

– Har man fått pengar som man inte har använt till det som det ska användas till så ska man betala tillbaka pengarna. Om de pengarna inte finns kvar utan har använts eller förskingrats bör det bli aktuellt med en polisanmälan, säger Andreas Schönström (S).

Han betonar att det i första hand blir aktuellt med återbetalning. Malmö stads tjänstemän ska undersöka hur mycket pengar det kan bli aktuellt att återkräva från föreningen Spiritus Mundi.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Kommunalrådet är besviken på kulturföreningen och dess arbete mot extremism.

– Det som har hänt har skadat förtroendet för Malmö stad. Föreningen har misskött förtroendet som vi gav den.

Våra Liv är Malmös stads prestigeprojekt i arbetet mot våldsbejakande extremism, men de tydliga resultat som utlovats har uteblivit. Tanken med projektet var att under tre år identifiera 50 radikaliserade ungdomar per år, totalt 150 individer, i syfte att omvända dem. Men på ett år har projektet bara hittat en ung kille, han ville slåss för kvinnors rättigheter.

Två föreningar har skött sig

Projektet kostar nära 15 miljoner kronor under tre år. För pengarna står Malmö stad, Arvsfonden och MUCF, Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor.

Men några planer på att skrota projektet finns inte. Andreas Schönström (S) tror att det är nödvändigt att arbeta med civilsamhället för att nå gruppen radikaliserade ungdomar.

– Men då måste vi se till att det civilsamhälle vi jobbar med är seriöst och bra. Två av de tre föreningar som ingår i projektet har enligt våra kontroller skött sig, säger Andreas Schönström.

Han syftar på Flamman och Islamakademin som bedrivit praktiskt arbete med ungdomar i riskzonen.

– De ska vi fortsätta jobba med. Nu ska vi fundera på om vi ska ta in en ny tredje part, säger Andreas Schönström (S).

Oppositionsrådet i Malmö, Torbjörn Tegnhammar (M), känner även han sig lurad eftersom han förordade att kulturföreningen skulle få ytterligare 750.000 kronor i bidrag 2015. Pengar som de styrande i Malmö sa nej till.

Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: SVT

– Jag är arg, besviken och ledsen på Spiritus Mundi och känner mig personligen lurad. Vi måste överväga huruvida Malmös modell med ett stort ansvar på civilsamhället har varit rätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet