Kinesiska muren Malmö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte första gången miljöförvaltningen i Malmö fattar beslut om vite gällande bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren. Foto: Johan Nilsson/TT

Kravet från miljöförvaltningen i Malmö: Sätt på värmen eller betala

Uppdaterad
Publicerad

Nu agerar miljöförvaltningen i Malmö på att boende i BRF Femman i Kinesiska muren på Rosengård står utan värme och varmvatten. Totalt handlar det om 67 lägenheter.

– Det är väldigt akut situation, säger Sandra Lublinn, enhetschef för Hälsoskydd i Malmö stad.

Kravet handlar om ett beslut om föreläggande som innebär att föreningen ska betala 20 000 kronor om inte värmen och varmvattnet sätts på.

– Från och med att styrelsen fått ta del av beslutet har de sju dagar på sig att åtgärda problemen, säger Sandra Lublinn.

Om styrelsen inte följer beslutet kan ett vite på 20 000 kronor delas ut löpande var fjärde vecka.

– Detta är en unik situation och den är inte hållbar.

BRF Femman i Kinesiska muren har varit granskad av Miljöförvaltningen i flera år och föreningen har tidigare fått beslut om vite när det gäller till exempel mögel i fastigheten.

Styrelseledamot slår ifrån sig

Anledningen till att värmen är avstängd är på grund av att styrelsen inte betalt räkningarna till Eon och är nu skuldsatta hos företaget.

Eon menar att de har försökt komma till en lösning med styrelsen om en återbetalningsplan, men att de inte får någon respons.

Sapko Sinani, styrelseledamot i föreningen, hävdar tvärtom att styrelsen har haft en kontinuerlig kontakt med Eon.

– Det stämmer inte, vi har haft regelbunden kontakt. Eon stängde av värmen utan att ge information till någon, de har överfakturerat oss och det är de som, enligt oss, gör något olagligt här, säger Sapko Sinani.

Kinesiska muren

Kinesiska muren är Malmös längsta hus. I flera år har det varit skandalomsusat och drabbats av flera olika problem. Boende har larmat om mögel och fukt, trasiga tvättstugor och hissar. El, värme och ventilation har historiskt varit bortkopplat.

I dag finns flera bostadsrättsföreningar i huset och en förening har tagits över av Malmö kommunala bostadsbolag, MKB. Därför är flera av lägenheterna bland husen även hyresrätter.

Hyresgästföreningen har tidigare krävt att BRF Femman ska tvångförvaltas. Ett krav som Hyresnämnden inte accepterade. Detta eftersom bara ett fåtal lägenheterna i föreningen är hyresrätter, merparten är bostadsrätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.