En klippig strandlinje i Åhus med flera träd som har fallit över kanten, där rötterna är synliga. Bakom klippan står flera byggnader, inklusive en stuga och grå hus med tak. Himlen är delvis molnig. Sandstranden i förgrunden visar tecken på erosion och skador av stormen Babet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inne i Kristianstad finns Sveriges lägsta punkt och skyddsvallar och pumpar för att bekämpa översvämningar. På kusten i Åhus har inga sådana lösningar kommit på plats än och så här såg det ut efter stormen Babet förra hösten. Foto: SVT

Kristianstads kust saknar skydd mot översvämningar: ”Risker att bo nära havet”

Publicerad

Skånska kustkommuner drabbades hårt av stormen Babet förra hösten. Inne i Kristianstad finns skydd mot liknande händelser och stigande havsnivåer, men i Åhus på kusten saknas dessa åtgärder.

– Man glömmer gärna Åhus och risken finns att husen inte går att försäkra i framtiden, säger Magnus Lindgren, VA-ingenjör på tekniska förvaltningen i Kristianstads kommun.

I Kristianstad finns Sveriges lägsta punkt och stora delar av staden kan hamna under vatten om det blir kraftiga översvämningar och regn. Man har därför byggt skyddsvallar och dammar, men vid kusten finns inte samma skydd. Och det kan ställa till det för de boende, natur och infrastruktur.

– Vi tänkte inte på det när vi flyttade hit men stormen Babet förstörde både delar av stranden och bryggan här i Åhus, säger Louice Backman, som bor och arbetar i Åhus.

Behövs mer skydd

Länsstyrelsen i Skåne konstaterar att Kristianstad kommun har kommit långt i arbetet för att skydda staden Kristianstad mot översvämning från Helge å i kombination med höga framtida havsnivåer.

Arbetet har pågått i många år men det finns ”inga konkreta översvämningsskydd i anslutning till kusten”, skriver länsstyrelsen.

Risk för översvämningar

Om det kommer stora regnmängder samtidigt som havsnivån stiger och det är höga flöden i Helgeå blir det problem i Åhus.

– Då har vattnet ingenstans att ta vägen och då blir det översvämningar, säger Magnus Lindgren, VA-ingenjör på tekniska förvaltningen i Kristianstads kommun.

Han berättar att det nio dagar efter stormen Babet drog ett kraftigt regnoväder in över Åhus.

– Om det regnet hade fallit samtidigt som stormen kom hade Köpmannagatan (red anm: huvudgatan i Åhus) svämmat över.

Inga nya hus bör byggas

Länsstyrelsen i Skåne konstaterar att ny bebyggelse och infrastruktur ska bör undvikas inom riskområden för översvämning.

Vad kommer att byggas här i Åhus som skydd för framtida översvämningar?

– Det kan nog bli något system med pumpar och att man höjer på vissa ställen, säger Magnus Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.