• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Joel Brusk på en båt med en av Kustbevakningens vattenskotrar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ena dagen kan det vara sjöräddning och nästa proviantering”, säger Joel Brusk som arbetat ett år hos Kustbevakningen. Foto: Johan Dernelius

Kustbevakningen växlar upp – söker 150 medarbetare

Publicerad

Med ett nytt anslag på 75 miljoner kronor i ryggen utökar Kustbevakningen antalet utbildningsplatser och söker 150 nya medarbetare. Joel Brusk har gått aspirantutbildningen och trivs som fisken i vattnet.

Kustbevakningen har sedan lång tid behov av mer personal, både på sjön, i luften och på land. De närmaste åren startar därför en klass med 24 aspiranter varje termin, vilket innebär en tätare rekrytering.

– Väldigt omväxlande, säger Joel Brusk om sitt arbete.

Söker lagspelare

Joel Brusk har själv en bakgrund som yrkesmilitär. Han har gått aspirantutbildning men är nu färdigutbildad och i tjänst sedan ett år tillbaka. En annan kollega kommer från räddningstjänsten.

– Vi letar främst efter lagspelare. Att kunna ingå i en besättning och kunna leva ihop en vecka. Att arbeta på olika tider på dygnet, säger Mats Persson, befälhavare på Kustbevakningens fartyg KBV 034.

Kustbevakningen är en civil statlig myndighet under Försvarsdepartementet. Kusttillsyningsman Joel Brusk och Mats Persson, befälhavare på KBV 034, förbereder en vattenskoter. Foto: Johan Dernelius

Betald utbildning

Kustbevakningen är som sjöräddare, brandkår, polis, ambulans, miljösanerare, allt i ett, fast på vatten.

– Det man inte tänker på är att Kustbevakningen ofta hjälper andra myndigheter som till exempel polisen eller Kronofogden. De flesta andra myndigheter har inte tillgång till flygplan, fartyg och dykare, säger Mats Persson.

Numera har man tagit bort kravet på högskoleutbildning. Den som vill utbilda sig inom Kustbevakningen får utbildningen betald. Den är som längst 2,5 år.

Följ med på Kustbevakningens fartyg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.