– Det här är en grupp som får väldigt lite utrymme och syns väldigt lite, säger författaren Jessica Nettelbladt. Foto: Firas Razak och TT

Hon har skrivit bok om kvinnor i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Nettelbladt besökte landets sex kvinnoanstalter och samlade in livshistorier från 150 intagna kvinnor. I boken ”Röster innanför murarna” finns deras berättelser nu samlade.

Dokumentärfilmaren och Malmöbon Jessica Nettelbladt brinner för socialt utsatta grupper. I sin nya bok vill hon ge röst åt en grupp i samhället som annars sällan hörs. Tillsammans med Kriminalvården och Doc Lounge har hon varit runt på landets sex kvinnoanstalter och hållit i skrivarworkshops, filmvisning och musikuppträdande för de intagna kvinnorna.

Det blev sedan diskussionsunderlag och inspiration för att kvinnorna själva skulle våga berätta och skriva.

– Det här är en grupp som får väldigt lite utrymme och syns väldigt lite. Det är nästan en bortglömd grupp, säger Jessica Nettelbladt.

”Inte kunna vara den mamma man önskar”

Många av de 150 kvinnor som deltog i projektet skriver om hur det är att vara kvinna och människa i ett svenskt fängelse i dag. Men också vad de drömmer om, längtar efter och tänker på.

– De berättar om hur det är att vara mamma, kvinna och ha ett missbruk. Att tvingas lämna bort sina barn och inte kunna vara den mamma som man önskar att man var, säger Jessica Nettelbladt.

Rädsla inför att möta fördomar

Flera ville skriva av sig om oron inför frigivningsdagen och vad som ska hända den dagen de kommer ut i samhället igen. Att ordna arbete, bostad och skapa ett socialt nätverk anser många är viktigt för att undvika återfall i brott och missbruk. Många känner rädsla inför att möta de fördomar som finns ute i samhället.

– Det finns också mycket stigma och fördomar kring den här gruppen kvinnor och i många fall är de också mödrar. Jag tycker det viktigt att inte glömma, att det är människor vi talar om. Det kunde ha varit din mamma, syster, vän, dotter eller partner, säger Jessica Nettelbladt.

Fakta

I Sverige finns sex kvinnofängelser: Hinseberg, Färingsö, Sagsjön, Ljustadalen, Ringsjön och anstalten Ystad. Där är personalen utbildad för att kunna möta särskilda behov hos dömda kvinnor.

Antalet kvinnor intagna i fängelse varierar mellan 200 och 300 dagligen. Det är drygt 5 procent av det totala antalet intagna i svenska fängelser.

Kriminalvårdens fängelser har olika säkerhetsklassificering, från 1 till 3, där 1 är den högsta säkerhetsklassen och 3 är den lägsta.

Ringsjöanstalten i Skåne har 14 platser för kvinnor i säkerhetsklass 3.

Anstalten Ystad i Skåne är en anstalt med enbart kvinnliga intagna. Där finns 65 platser i säkerhetsklass 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.