Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Borg, med flera av sina kollegor, uttryckte sin oro i en insändare i december. I videoklippet berättar hon bland annat vad hon tycker behöver göras på psykiatrin i Kristianstad. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Läkare på psykiatrin i Kristianstad: ”Tynar bort”

Publicerad

Vårdplatserna på psykiatrin i Kristianstad har blivit färre och färre de senaste åren – vilket bland annat lett till att psykakuten inte längre har öppet dygnet runt. Det krävs en satsning på psykiatrin i Kristianstad, menar Julia Borg som är ST-läkare där.

Julia Borg har tillsammans med flera av sina kollegor som också är ST-läkare uttryckt sin oro över psykiatrin i östra Skåne i en insändare i Kristianstadsbladet.

– Vi är oroliga för våra patienter och för att den psykiatriska slutenvård som finns i östra Skåne håller på att tyna bort, säger Julia Borg.

Psykiatrin i Kristianstad

Färre vårdplatser

I januari minskar antalet vårdplatser i psykiatrin till 20. För ett par år sedan var siffran drygt 50. Anledningen är svårigheter att rekrytera – och att behålla – personal.

– Vi får höra att det inte saknas pengar. Man behöver ta till sig av de förslagen som faktiskt finns på bordet som personalen själva har tagit fram, säger Julia Borg om vad hon tycker att politiker ska göra för att ändra situationen.

I videoklippet ovan får du höra några av personalens förslag – och så uttalar sig även Per Einarsson (KD) ordförande i Region Skånes nämnd för psykiatri, habilitering och hjälpmedel.

I videoklippet nedan berättar patienten ”Johan” om hur han påverkas av att psykakuten håller stängt nattetid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är på kvällar och nätter Johan mår som sämst. Det är också då som psykakuten i Kristianstad inte har öppet. Hör Johan berätta mer om sin situation i videoklippet. Foto: Grafik: Truls Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykiatrin i Kristianstad

Mer i ämnet