Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Johan mår som sämst håller psykakuten stängt. Hör honom berätta mer i videoklippet. Foto: Grafik: Truls Wallin

Psykiatripatienten Johan om nattstängda psykakuten i Kristianstad: ”Katastrof”

Publicerad

Det infördes tillfälligt men har förlängts gång på gång. En av de som drabbas av att psykakuten i Kristianstad har stängt på kvällar och nätter är psykiatripatienten ”Johan”.

– Det är katastrof egentligen, säger han till SVT Nyheter Skåne.

”Johan” har en historia av psykisk ohälsa. Under de senaste månaderna har hans mående försämrats och han har behövt uppsöka psykakuten i Kristianstad. Men flera gånger när behovet funnits har det varit stängt. I stället har han fått nöja sig med att prata med dem i telefon – och uppmanats att söka hjälp igen nästa dag, när psykakuten öppnat igen.

– All tyngd läggs på mina och mina anhörigas axlar. Utan mina anhöriga vet jag inte var jag hade hamnat, säger Johan som är tacksam att han har fru och barn.

Psykiatrin i Kristianstad

”Livsavgörande om psykakuten är öppen”

– Det finns de som har det långt, långt mycket värre än jag. Du kan inte ha bättre förutsättningar än jag att ta dig igenom detta. Ändå är det tufft. Det måste finnas ofantligt många scenarier där det är livsavgörande om psykakuten är öppen eller inte, säger Johan.

För att täcka upp under några timmar när psykakuten är stängd har en psykiatriambulans och ett mobilt team satts i bruk. Dessa har Johan dock inte hört talas om när han varit i kontakt med psykakuten.

– Det är möjligt att de gjort bedömningen under samtalen att jag är tillräckligt ”vid mina sinnes fulla bruk” eller att telefonsamtalet i sig hjälpt, men det finns ju en risk i att den bedömningen ska göras över ett telefonsamtal. Egentligen vet ju ingen av oss var gränsen går, vad exakt som får personer att ta steget att begå självmord – vi kan inte fråga dem som har gjort det, säger Johan.

I videoklippet berättar Johan mer.

Har du självmordstankar? Vänd dig hit

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med.

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykiatrin i Kristianstad

Mer i ämnet