SVT Nyheter Skåne har tagit del av en intern mejlväxling, som Region Skåne vill hemlighålla, och som pågått mellan läkare och ledningen för Skånes digitala vårdsystem (SDV) under de senaste två åren.
I ett av mejlen skriver en av läkarna: ”Som jag med flera påtalat tidigare, upprepade gånger: Det här är i grunden ett mycket oseriöst försök till ”damage control” (…) av ett från början fullständigt havererat projekt. Att det tillåts fortgå är inte bara skrämmande utan även synnerligen omoraliskt”.
Läkarna vädjar
Arbetsgruppen inom endoskopi i Malmö ombads i somras att snabbt försöka få till ett nytt dokumentationssystem då det visat sig att det amerikanska journalsystemet Millennium saknar ett fungerande system för endoskopidokumentation.
Endoskopi är en typ av undersökning som innebär att man tittar in i till exempel tarmar eller magsäck med hjälp av en sorts slang, ett endoskop, och ges samtidigt möjlighet att genomföra olika ingrepp.
En noggrann endoskopisk dokumentation innehåller allt från remiss till det slutgiltiga skopiutlåtandet, statistik och spårbarhet. Men även bilder och filmer från undersökningen, och är avgörande för att läkaren ska kunna ge patienten en god och säker vård.
Under tidspress
Endoskopianställda har flera gånger vädjat till ledningen om att få koppla sitt nuvarande välfungerande dokumentationssystem till Cerners men har nekats och hänvisats till ett principbeslut som inte tillåter länkning till externa program.
Enhetsansvarig överläkare på endoskopimottagningen i Malmö ifrågasatte beslutet redan för snart två år sedan men fick då till svar att hennes ”avvikande synpunkter” inte överensstämde med regionens strategier och överenskommelser.
”Ett rop på hjälp”
I ett annat mejl från i somras, som beskrivs som ”ett rop på hjälp”, slår en av läkarna åter igen larm till ledningen om de långa cancerköerna och de allvarliga patientskador som väntetiden orsakat och riskerar att fortsätta orsaka.
Läkaren skriver: ”Att i detta läge försöka, till den 31 augusti, från punkt noll skapa inte bara en underliggande grovstruktur för ett endoskopidokumentationssystem utan även ett smidigt från dag 1 välfungerande gränssnitt är i min, och övriga kliniskt verksamma läkare/sjuksköterskor i arbetsgruppen – en fullständigt omöjlig uppgift”.
Fortsätta det som påbörjats
Den nytillträdda programchefen Linn Kennedy visar förståelse för läkarens oro men skriver: ”Det bästa sättet som jag ser det är att fortsätta det påbörjade arbetet som är planerat i sommar, skapa oss en tydlig bild av möjligheterna med SDV. När endoskopidelen är färdigdesignad så får vi en gemensam bild och kan då lättare värdera om vi har den funktionalitet som krävs”.
Fredrik Jonsson, själv läkare och kliniskt ansvarig för införandet av SDV i Skåne, bemöter läkarnas kritik i en intervju med SVT på måndagen:
– Jag tycker att det vore omoraliskt att inte göra det här för skåningarna. Vi har idag femtio olika system som vi har information om patienterna i, där vi lägger tid och kraft för att säkra att vi inte missar någonting. Jag tycker allt annat än att inte göra en digitalisering i Skåne vore omoraliskt.
Bakgrund Skånes digitala vårdsystem (SDV)
Hundratals konsulter, läkare och andra regionanställda har i över två år arbetat med att anpassa det amerikanska vårdsystemet till den skånska vården. Ett arbete som delvis skulle vara klart till den 31 augusti i år för att kunna börja testas.
Systemet ska samla regionens alla patienters uppgifter i ett sammanhållet datasystem. Avtalet med det amerikanska bolaget Cerner är skrivet på åtta år med möjlighet till förlängning i ytterligare åtta år med ett maximalt avtalsvärde på nära fem miljarder kronor.
Men redan innan systemet ens tagits i bruk har SDV-projektet kostat skattebetalarna över en halv miljard kronor.
Källa: Region Skåne