På ena sidan ett kallt och frostigt Arktis, på den andra fabriksskorstenar. Idag sattes bilder av den tyska konstnären Mareike Timm upp på Halvmånens strand i Landskrona. Utställningen på stranden är en av drygt 20 utställningar som kommer synas runt om i centrala Landskrona, både inne och ute, under fotofestivalen.
– Sättet som detta är producerat på och sättet som detta är upplagt på med att vi använder stadskärnan och att det är väldigt fokuserat. Jag har inte upplevt någon festival eller något liknande i Sverige som har den tightheten, säger Thomas H Johnsson, festivalens konstnärlige ledare.
Fotofestivalen är ett resultat av att Landskorna stad tagit beslutet att försöka bli ett svenskt fotomecka.
– Vi har länge pratat om hur vi ska bli en mer dynamisk kulturstad. Då tänkte vi att vi behöver bli bra på ett område som gör att vi lyser lite mer. Vi vill också bidra regionalt och nationellt inom ett kulturområde och då kändes fotografi naturligt. Där har vi rätt så bra traditioner och vi har haft många framstående fotografer som vart verksamma i Landskrona, säger Göran Nyström, Fritids- och kulturchef i Landskrona.
Festivalen har redan blivit populär i branschen. Över 140 fotografer ställer ut i år och man har lockat till sig många internationella storheter. Några av dem är den holländska fotografen Bertien van Manen, amerikanska Nan Goldin och japanen Rinko Kawauchi. Och det här är bara första steget i Landskornas satsning.
– Nästa år kommer vi att öppna en fotohistorisk utställning som berättar om den fotografiska bildens utveckling i Sverige. Det finns inte i Sverige idag, säger Göran Nyström, Fritids- och kulturchef i Landskrona.