En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar flera simmare i en inomhuspool, omgivna av stora fönster som släpper in naturligt ljus. Den högra sidan visar en person med suddig ansikte i en okänd miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ju allvarligt om man inte kan njuta av livet, det vill säga vistas vid vattnet, säger Anders Wendel som är ordförande i Kristianstads sim- och livräddningssällskap. Foto: Arvid Grange/SVT

Larmet: Simkunnigheten bland barn minskar

Publicerad

Svenska barn blir allt sämre på att simma.

– Vi ser en tydlig minskande trend när det gäller simkunnigheten bland barn, säger Anders Wendel, ordförande i Kristianstads Sim- och Livräddningssällskap, KSLS.

Enligt en undersökning från Skolverket kan sju procent av skolbarnen i årskurs sex inte simma 200 meter. Det innebär enligt undersökningen att 8 300 svenska elever som lämnade mellanstadiet i juni i år, inte kunde simma 200 meter.

– Statistiskt sett kan man säga att simkunnigheten har minskat sedan 2014, säger Anders Wendel.

”Kan resultera i fler dödsfall”

Att vara simkunnig innebär att man kan simma 200 meter bröstsim och 50 meter på rygg. Svenska Livräddningssällskapet ser idag ingen ökande trend bland unga som omkommer i vatten, men drunkningsolyckorna bland personer från 18 år och uppåt, ökar.

– Får vi inte bukt med simkunnigheten bland barn kan det resultera i fler dödsfall längre fram, säger Anders Wendel.

Påtagligt i utsatta områden

I Kristianstad märker simskolläraren Nooruldeen Kadhem av den minskade simkunnigheten, framförallt bland barn i utsatta områden.

– Jag var nyss i Gamlegården där många barn inte kan simma och vill gärna att de ska komma hit och lära sig, säger Nooruldeen Kadhem.

Se intervjun med Anders Wendell ovan, om de troliga orsakerna bakom minskningen, som baseras på Skolverkets rapport från 2022 och en undersökning av Svensk simidrott från 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.