– Vi filmade en hel dag i en kyrka där Magnus kommer in för att lyssna på när Sara övar med sin kör. Sedan blev jag bortklippt, säger Vera Carpe om att hon även var statist i filmen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Vera har gjort musik till Tunna blå linjen: ”Känns overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisserien har fått en stor publik genom sin nära och verklighetstrogna skildring av ett gäng polisers vardag. En av följarna är Vera Carpe från Malmö som även har varit med och bidragit med två låtar till serien.

26-åriga Vera Carpe träffade för många år sedan filmens huvudkompositörer Irya Gmeyner och Martin Hedenros genom musikkollektivet Gipomusic som har sina rötter på Mejeriet i Lund. Det var där hon fick sin första musikskolning. När sedan musiken till Tunna blå linjen kom på tal, ville Irya Gmeyner använda musikkollektivet som en plattform.

– När jag blev ombedd att göra musiken fick jag en beställning på två låtar. En jullåt och en cover på svenska. De ville att jullåten skulle vara folklig, pampig och ha hög igenkänningsfaktor, som till exempel Betlehems stjärna – Gläns över sjö och strand, säger Vera Carpe.

Musikern Irya Gmeyner var med och startade musikkollektivet Gipomusic. En plattform för att kunna stödja unga tjejer som vill arbeta med musik. – En spark i röven när man behöver det, säger hon. Foto: Pressbild: Beatrice Lundborg

Startade musikkollektiv

Mejeriet i Lund var länge hemmahamn för Irya Gmeyners projekt, att genom musiken stödja och utveckla unga tjejers självkänsla och inspirera dem hur man tar sig igenom musikbranschen.

Jag tror att det är en stor chans att få sin musik hörd och bli tagen på allvar som artist, säger hon om Veras musik.

Lyckat samarbete

Det var vintern 2019 som det lundabaserade filmbolaget Anagram Sverige kontaktade henne om att eventuellt göra musiken till en tv-serie. Efter några lyckade demolåtar fick hon och musikern Martin Hederos uppdraget. Ett uppdrag som pågick under två år.

– Vi gör en skiss utifrån önskemål från artisten och utifrån regissörs behov i serien. Sen kommer artisten till studion och lyssnar och ger input och lägger skiss sång. Därifrån jobbar vi sedan vidare utifrån input och lägger slutligen sången när texten är på plats och gör sedan klart låten, säger Irya Gmeyner.

Tunna blå linjen har blivit en succé för SVT och musiken har fått stort genomslag. Här från en inspelningsdag på Möllevångstorget i Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

Detta är Gipomusic

Föreningen Gipomusic syftar till att stödja, inspirera och stärka unga tjejers självkänsla genom skapande av låttexter och samtidigt ge dem en språngbräda ut i musiklivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.