I Lomma ordnades två folkomröstningar i samband med EU-valet. En handlade om kommunen ska fullfölja projektet att bygga en kombinerad gymnasieskola och kommunhus. De andra handlade om man ska dra ner på antalet klasser och därmed skolor när barnkullarna minskar.
I båda frågor gick en majoritet av rösterna till det förslag som gick emot kommunledningens tidigare beslut. Valdeltagandet i de två frågorna var 56,58 procent i frågan om kommunhus och gymnasium samt 54,37 procent i skolfrågan.
Resultatet saknar betydelse
– Det är inte roligt när vi blir färre barn. Vi behöver anpassa vår verksamhet på något sätt. Och det är många som inte tycker det är en bra idé, säger Robert Wenglén (M), ordförande i kommunstyrelsen.
Nu kommer resultatet inte att ha någon betydelse, i alla fall inte när det gäller gymnasieskolan och kommunhuset. Projektet är redan igång och Robert Wenglén har tidigare sagt att det inte kommer att avbrytas, oavsett vad folkomröstningen kommer fram till.
– Samtliga partier i kommunfullmäktige sa ja till gymnasiet. Och det är jätteknepigt att säga nej nu när arbetet är i gång, säger han.
Fullmäktige ska ta ställning
Samtidigt medger han att man behöver behandla resultatet av folkomröstningen.
– Vi får be fullmäktige ta ställning. Vi vet vad det ena alternativet är, det alliansen redan beslutat, men det andra alternativet är ändå lite oklart.
Madeleine Loostrand, en av initativtagarna till folkomröstningen, menar att resultatet visar på att folkets vilja går emot politikerna. Hon är besviken på att det tagit tills nu innan kommunledningens verkar ha mjuknat till att diskutera frågorna.
– Det gör mig besviken faktiskt. Men jag är också glad att han väljer att lyssna in det här resultatet. Det är ändå det som som är det rimliga att göra i det här läget, säger hon.
Resultatet i folkomröstningen
I frågan om kommunhuset röstade 56,58 procent av kommunborna. 6 140 vill avbryta projektet, 3 147 vill att det fortsätter. 950 röstade, men tog inte ställning i frågan.
I frågan om skolan var det 54,37 procent som röstade. 3 145 personer tycker att man ska minska antalet klasser. 5 005 personer anser att kommunen ska skjuta till pengar så att samtliga skolor kan fortsätta intaget till sina förskoleklasser. 1 720 personer röstade utan att ta ställning.