Penna med citat ”har du ställt frågan?”. Lothar Niebuhr som fått stöd från Brottsofferjouren efter att ha blivit utsatt för ett bedrägeri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lothar Niebuhr blev utsatt för ett bedrägeri och fick automatiskt stöd från sin lokala brottsofferjour. Pennan är en del av projektet som gjort att fler som Lothar fått stöd. Foto: Otto Johansson/SVT

Lothar fick stöd efter att han blev utsatt för bedrägeri: ”En lättnad”

Publicerad

Brottsofferjouren Mellersta Skånes projekt för att fler brottsutsatta ska få det stöd som de har rätt till har gett stor utdelning. Nu sprids projektet till resten av Sverige.

Enligt svensk lag ska alla brottsutsatta kunna få stöd från en brottsofferjour. Men frågan om man är intresserad har tidigare ofta glömts bort av polisen.

I en rapport från Riksrevisionen från 2021 framkom att enbart 58 procent av de som blivit utsatta för brott får frågan om de vill ha stöd.

Det lokala projektet som fick sin start 2022 har gått ut på att ta fram en metod och material som syftar till att få polisen att ställa frågan till fler utsatta.

– Många känner sig ensamma i rättsprocessen, där kan vi finnas som ett stöd för dem hela vägen, säger Emelie Höög som är samordnare på Brottsofferjouren Mellersta Skåne.

Projektet innebar en ökning av förmedling från polisen till Brottsofferjouren på 51 procent om man jämför 2022 och 2023.

Efter framgångarna i Skåne har metoden spridit sig till samtliga 61 lokala brottsofferjourer i Sverige under 2023 och även där har förmedlingen ökat.

Lättare att komma över brottet

En som fått stöd tack vara metoden är Lothar Niebuhr från Arlöv som tidigare i år blev utsatt för ett telefonbedrägeri där bedragarna lurade honom att ta ett lån över telefon.

Han säger att stödet gjort att han lättare kunnat komma över det som han blev utsatt för och hantera skamkänslorna.

– Det innebär en lättnad. Man hade någon att prata med om vad man blivit utsatt för, säger Lothar Niebuhr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.