Lukas Strid måste ha tolkhjälp för att klara träningen i brasiliansk jiujutsi. Men det kan inte Region Skåne alltid ordna. Foto: Nellie Erberth

Dövblinde Lukas får ingen tolk – kan inte träna

Uppdaterad
Publicerad

Lukas Strid är dövblind, och hans stora passion är brasiliansk jiujutsi. Men för att kunna delta på träningarna behöver han en tolk, och det tycker han är svårt att få tillgång till.

Lukas Strid lider av den ovanliga sjukdomen Brown Vialetto Van Laere syndrom typ 2, och han har förlorat både sin syn och sin hörsel.

Trots sina svårigheter har Lukas hittat sin passion – brasiliansk jiujutsi. Men för att kunna delta på träningarna behöver Lukas en tolk som hjälper honom att kommunicera via taktilt teckenspråk.

– Jag använder tolk mycket här på träningen, och jag vill också kunna vara social med mina vänner, säger han.

Men trots att Lukas har ett stort behov, så är det inte alltid han får tillgång till tolk.

– Då är det inte så lätt att vara med på aktiviteter, om man inte kan kommunicera. Det blir inte så roligt heller att bara sitta och vara utanför, berättar han.

Stora problem med avbokningar

Det är Tolkcentralen på Region Skåne som har ansvar för att erbjuda tolk och de har haft stora problem med avbokningar.

– Det finns många olika anledningar till varför man ibland inte kan tillsätta tolk. Sena avbokningar är ju ett stort problem för oss. Om man ser till 2018 så hade vi 2900 avbokningar, och det påverkar dem som behöver tolk, säger Veronika Larsson, enhetschef.

Personer med behov erbjuder att sig att betala själva

Nu varnar det privata företaget Din Teckenspråkstolk, för att privatpersoner tagit direkt kontakt med dem.

– Det är flera tolkanvändare som har hört av sig till oss efter att de har bokat tolk på Region Skåne , efter att de fått avslag och har i stället kontaktat oss och frågat om vi kan ställa upp ideellt eller mot att de själva betalar. Så ska det absolut inte gå till, eftersom att det är en kostnadsfri tjänst, säger Jenny Bergquist, vd på Din Teckenspråkstolk.

Taktilt teckenspråk:

Taktilt teckenspråk går ut på att en dövblindtolk tecknar det som ska sägas i handen på den som är dövblind. Den dövblinde tecknar sedan själv sitt svar tillbaka. Men det är inte alla dövblinda som använder sig av taktilt teckenspråk. Beroende på hur grav syn- eller hörselnedsättning personen har kan han eller hon använda sig av punktskrift, tal med hjälp av hörseltekniska hjälpmedel, skrift med stor stil eller teckenspråk.

källa: Teckenspråkstolkning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.