Svenstorps slott ligger i Lunds kommun där familjen Gyllenkrok nu hoppas få förlänga sitt fideikommiss. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

Lundafamiljen vill ha kvar slotten – ansöker om förlängning av fideikommiss

Publicerad

I en ansökan till regeringen vill familjen Gyllenkrok ha förlängning av fideikommiss Björnstorp/Svenstorp. Förhoppningen är nu att det ska gälla en generation till.

De flesta fideikommissen tillkom under 1700-talet, men år 1964 kom en lag om att de skulle avvecklas.

Syftet med dem har varit att hålla ihop större egendomar för att de inte ska splittras vid arvskiften. Det har varit vanligt att godset går till den äldste sonen i familjen.

Vill förlänga under sonens livstid

I dag finns det bara ett fåtal kvar i landet. Ett av dem är Björnstorp/Svenstorp i Lunds kommun, som ägs av familjen Gyllenkrok.

2004 ansökte familjen om dispens från att behöva avveckla fideikommissen och att den skulle gälla under sonen Axel Gyllenkroks livstid. Han är 39 år gammal och sköter den löpande förvaltningen. Regeringen förlängde dock bara under hans pappa Nils Gyllenkroks livstid. Han är i dag är 75 år gammal.

Motiveringen: Kan inte garantera kulturvärdena

Därför har de nu ansökt om en ny förlängning till regeringen. I ansökan står det att en avveckling inte kommer kunna garantera ett långsiktigt bevarande av kulturvärdena.

På markerna bedrivs jord- och skogsbruk. Den totala arealen uppgår till cirka 5441 hektar varav en stor del åkermark och betesmark.

Axel Gyllenkrok säger till SVT Nyheter Skåne att han inte vill uttala sig under ansökans gång.

Martin Dackling, en man med mörkt skägg och glasögon blir intervjuad, man ser en mikrofon med SVT loggan i förgrunden, splittbild med Trolle-Ljungby slott

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Martin Dackling svarar på tre frågor om fideikommiss Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.