Foto: Fredrik Önnevall

Malmö får ny moské med stöd från Qatar

Uppdaterad
Publicerad

I början av maj invigdes Malmös fjärde större moské. En stor del har finansierats av medlemmarna själva men ett betydande bidrag har också kommit från religionsministeriet i Qatar. Frågetecken har väckts kring orsakerna till att Qatar väljer att storsatsa på ett religiöst centrum i det avlägsna Sverige.

När byggnaden invigdes var representanter från Qatars ledning på plats tillsammans med andra donatorer, som privata investerare från Kuwait och enskilda medlemmar i Sverige.

Församlingen WAKF är initiativtagare till huset som ska bli ett sunnimuslimskt aktivitetscenter och inrymma konferenslokal, läxhjälpsrum, bönesal och en mindre simhall. Byggandet har tagit flera år och är långt ifrån klart. Det enda som är helt färdigställt är den stora bönesalen som kan inrymma 1100 personer som mest i dagsläget.

TV: Se hela inslaget om moskén här

Enligt representanterna från föreningen har det tagit så lång tid eftersom det varit viktigt att bara acceptera gåvor som skänks utan krav på inflytande över verksamheten.

– Det är medlemmarna som styr verksamheten, ingen annan. Vi är tacksamma för de gåvor vi fått från Qatar, men det innebär inte att de

Ammar Daoud Foto: Fredrik Önnevall

kommer ha inflytande över verksamheten, säger Ammar Dauod, en av församlingens representanter.

Mångmiljonbelopp i bidrag

Totalt räknar församlingen att moskén kommer att kosta runt 120 miljoner kronor. Från religionsministeriet i Qatar har de fått 30 miljoner och från privata aktörer i Kuwait har det kommit in 8 miljoner. Dessutom har privata bidragsgivare i Sverige skänkt församlingen 38 miljoner kronor till bygget.

Handlar om maktkamp

Rickard Lagervall är islamolog vid Lunds universitet och högskolan i Jönköping. Han bekräftar att det är ganska vanligt att rika gulfstater sponsrar moskéer utomlands.

– Det pågår en kamp om inflytande mellan de rika oljeländerna. Att uppföra moskéer och andra byggnader utomlands är ett sätt att manifestera sin betydelse, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Strängt religiöst land

Qatar är ett religiöst mycket konservativt land som tillämpar en mycket sträng tolkning av islam. Rickard Lagervall vågar inte säga huruvida religionsministeriet i Qatar också kommer att försöka påverka hur religionsutövningen kommer utformas vid centret i Malmö. Men enligt islamologen är det långt ifrån säkert att man lägger sig i.

– Qatar har inget intresse av att ha kopplingar till församlingar som orsakar skandaler eller uppfattas som extrema i det land de verkar. Qatar vill ha goda relationer med länderna i Europa, säger Rickard Lagervall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.