Det började som en ryktesspridning i sociala medier, men nu har även arabiska tv-kanaler som Al Jazeera rapporterat om att sociala myndigheter i Sverige kidnappar barn, företrädesvis från muslimska familjer.
Gammal Malmövideo sprids med falsk information
En film som fått spridning är nyheten från 2015 då en ung pojke trycks ned mot golvet av en vakt på Malmö centralstation.
Nu påstås det felaktigt i en video på Youtube att pojken rymt från sina kidnappare på socialkontoret och var på väg med tåg hem till sin familj.
Sanningen är att pojken kommit till Sverige som ensamkommande och rymt från ett HVB-hem.
Socialförvaltningen i Malmö: ”Prekärt säkerhetsläge”
Malmös socialförvaltning vill inte uttala sig för media om hur ryktesspridningen påverkat förvaltningen.
– Det är ett väldigt prekärt säkerhetsläge, säger Örjan Eskengren, kommunikatör vid socialförvaltningen.
Per-Erik Ebbeståhl är ansvarig för säkerhetsfrågor i Malmö stad. Han anser att nationella myndigheter måste agera för att bemöta ryktesspridningen.
– Det här inte specifikt en Malmöfråga. Vi ser det som en nationell händelse. Nationen är utsatt och nationen måste kommunicera detta, säger Ebbeståhl.
Vill bemöta ryktesspridningen
Enligt Ebbeståhl pågår diskussioner i Sveriges kommuner och regioner, SKR, om hur ryktesspridningen i arabvärlden ska bemötas. Även Socialstyrelsen och Myndigheten för psykologiskt försvar är inblandade i samtalen.
Särskilt allvarlig är situationen när även medier som Al Jazeera börjat rapportera om kidnappning av barn i Sverige, menar Per-Erik Ebbståhl.
– Ju större spridning det får, desto viktigare att korrigera uppgifterna med fakta så fort som möjligt.
Det oberoende mediehuset Alkompis som gör nyheter och samhällsinformation för en arabisktalande publik i Sverige. De har märkt att kampanjen tagit extra mycket fart de senaste veckorna: