• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Malmöpolisens Mats Karlsson hoppas båda på att Malmö får rätt till kameraövervakning. Foto: SVT/TT

Politiker och polis eniga: Malmö behöver kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö välkomnar både polis och kommunledning regeringens förslag för att få bukt med bilbränderna, inte minst tankarna om skärpta straff för skadegörelse, snabbare rättsprocesser och möjligheterna till utökad kameraövervakning.

– Delen om kameraövervakning är särskilt intressant för vår del. Vi ligger långt fram med tekniken men krockar med andra myndigheter i synen på hur den får användas, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Han får medhåll av kommunalrådet Katrin Stjerneldt Jammeh (S).

Bilbränderna i Malmö

– Det är en fråga vi drivit väldigt aktivt ihop med polisen. Kameraövervakning är ett viktigt verktyg för att kunna förebygga och klara upp brott. Blir det lättare att lagföra gärningsmännen så blir det också lättare att få bort dem från ett område, säger Jammeh.

Tidsödande processer

Enligt Mats Karlsson för Malmöpolisen ”en ständig kamp” mot Datainspektionen kring rätten att kameraövervaka.

–  De överklagar i princip samtliga beslut vi tar om att använda kamera. Vi tvingas lägga oerhört mycket tid på att processa kring detta. Där skulle en tydligare lag vara till stor hjälp, säger Karlsson.

Apropå idén att skärpa straffsatserna för skadegörelse, anser han att själva brottet att bränna en bil borde bedömas hårdare.

– Att elda upp någons bil är en långt allvarligare sak än att till exempel utsätta en byggnad för skadegörelse. Det är ofta stora värden som går upp i rök, det finns en uppenbar risk att elden sprider sig och dessutom en besvärlig miljöaspekt. Bilbränder kan förgifta omgivningen rejält, säger Karlsson.

Liten grupp

Idag klassas inte en enstaka bilbrand som grov skadegörelse.

–  En ung kille som grips efter att ha tänt på en bil, släpps med största sannolikhet direkt efter förhöret. Om bedömningen skärptes skulle han kunna anhållas medan vi utredde vidare. Det är viktigt vid den här typen av brott, där en förhållandevis liten grupp jobbar ihop för att starta bränder på stora områden, säger Mats Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränderna i Malmö

Mer i ämnet