Malmö stad slutade betala ut verksamhetsstöd till Romska kulturcentret i Malmö efter att bristerna blev kända. ”Vi bedömer inte att det är en lämplig organisation” säger Jennie Järvå vid kulturförvaltningen i Malmö. Foto: Firas Razak/SVT

Malmö stad drar in allt stöd till Romska kulturcentret

Uppdaterad
Publicerad

Pengar som betalats ut till närståendes föreningar och inte gått att spåra. Stora summor som gått till vad som tros vara privata omkostnader. Det framkom i en granskning av Romska kulturcentret i Malmö 2021, och gjorde att bland annat Malmö stad slutade att betala ut stöd. 

Men Region Skåne har fortsatt finansiera projekt – så sent som i februari i år betalades pengar ut till föreningen.

I slutet av 2021 blev Statens kulturråd klar med sin granskning av föreningen Romska kulturcentret i Malmö. Utredningen visade att flera utbetalningar inte gick att spåra.

Rapporten gjorde att inte bara att Kulturrådet avslog föreningens bidragsansökningar, utan även att Malmö stad har slutat betala ut verksamhetsstöd till föreningen.

– Den visar att det inte är en transparent organisation och att det inte går att följa hur pengarna har använts. Vår bedömning är att det inte är en lämplig organisation, säger Jennie Järvå, chef på kulturförvaltningen i Malmö stad.

Malmö stad har mellan 2019 och 2021 betalat drygt 1 miljon kronor i verksamhetsstöd till föreningen. Efter 2021 har de inte betalat ut mer medel.

Föreningen får bidrag från Region Skåne

Region Skåne har mellan 2019 och februari 2023 betalat ut 855 000 kronor till föreningen. Senast i februari fick föreningen bidrag för att genomföra ett firande av den internationella romska dagen.

– Vi har ett uppdrag att främja minoriteters kultur, säger Caisa Lindfors vid Region Skånes kulturförvaltning.

Erland Kaldaras Nikolizsson är en känd företrädare för romskt kulturcenter och sitter bland annat med i regeringens romska referensgrupp. SVT har sökt honom men han har inte velat ställa upp på en intervju. I handlingar SVT tagit del av tillbakavisar föreningen att pengar har gått till privata omkostnader. Han skriver också i ett sms att föreningen öppet visar upp sin verksamhet. 

Varför granskas de romska föreningarna? I klippet nedan får du bakgrunden:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erland Kaldaras Nikolizsson står nära de romska föreningarna som fått miljoner i bidrag från olika myndigheter. Men vad har pengarna används till? Här får du bakgrunden till varför föreningarna granskas om just detta. Foto: SVT, TT, Skärmdump från hemsidor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.