Erland Kaldaras Nikolizsson med de romska röeningarna RKC och RFU och många miljoner kronor i ett kollage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erland Kaldaras Nikolizsson står nära de romska föreningarna som fått miljoner i bidrag från olika myndigheter. Men vad har pengarna används till? Här får du bakgrunden till varför föreningarna granskas om just detta. Foto: SVT, TT, Skärmdump från hemsidor

Miljonbidrag stoppas till romska föreningar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två romska föreningar i Malmö granskas av flera myndigheter, som menar att de upptäckt allvarliga brister.  

Det handlar om utlägg som misstänks ha gått till privata omkostnader, och att närstående har anställts inom de olika projekten.  

Mellan 2019 och 2023 har Romska kulturcentret i Malmö och Romska ungdomsförbundet fått mångmiljonbelopp i stöd av flera myndigheter för att bedriva verksamhet som syftar till att stärka den romska gruppen.

Men 2021 började flera myndigheter täppa igen kranen.

Anledningen var en polisutredning mot Erland Kaldaras Nikolizsson, känd romsk företrädare och med i regeringens romska referensgrupp.

Polisutredningen lades ner men blev starten på Statens kulturråds granskning av Romska kulturcentret.

Miljonbelopp till andra föreningar

Granskningen blev klar 2021 och flera brister konstaterades. Det handlar bland annat om att föreningen betalat ut 1,1 miljoner kronor till andra föreningar som företrädaren Erland Kaldaras Nikolizsson eller hans närstående är företrädare för – utan att det bokförts.

– Det är allvarligt. Vi måste kunna säkerställa att de bidrag vi betalar ut används på ett korrekt sätt, säger Lotta Brilioth Biörnstad på Kulturrådet.

I rapporten framkommer även att kostnader för bensin och representation ”framstår som privata levnadsomkostnader”.

Erland Kaldaras Nikolizsson ställer inte upp på en intervju med SVT men skriver i ett sms att rapporten är två år gammal och att föreningen öppet visar upp sin verksamhet.

Större granskning av två föreningar

Just nu granskar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, de båda romska föreningarna i Malmö, vilket DN var först med att berätta om.

– Vi har redan nu stoppat två av projekten i Romska ungdomsförbundet, eftersom vi kan konstatera släktskapsjäv och brister i bokföringen, säger Marie Pettersson Hallberg, avdelningschef på MUCF.

Enligt myndigheten går det inte att se syftet med kostnader som rör besök på hotell, bio och restauranger.

Det är ännu oklart vilka konsekvenser Mucf:s utredning kommer att få.

Erland Kaldaras Nikolizsson skriver i sms:et att han inte vill kommentera den pågående utredningen i nuläget. Ordföranden i ungdomsförbundet förnekar att det förekommer jäv.

Fått närmare 23 miljoner i bidrag sedan 2019

• Kulturrådet: Har sedan 2019 betalat ut 1,4 miljoner kronor till Romska kulturcentret i Malmö. 2021 avslog myndigheten föreningens ansökan på 1 miljon kronor om verksamhetsbidrag med anledning av bristerna som framkommer i deras granskning. 2022 kom föreningens ansökan in försent och avslogs av det skälet.

• Region Skåne: Har mellan 2019 och 2023 betalat ut 855 000 kronor till Romska kulturcentret i Malmö. Efter 2021 har de inte betalat ut verksamhetsstöd, men däremot till olika projekt som exempelvis romskt språkläger och romsk kulturvecka.

• Malmö stad: Har betalat ut verksamhetsstöd 2019, 2020 och 2021 på sammalagt drygt 1 miljon kronor. Efter Kulturrådets granskning har inga fler stöd betalats ut.

• Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor: Har betalat ut 16 miljoner till Romska ungdomsförbundet mellan 2019 och 2022. Det har varit för verksamhet med romska flyktingar från Ukraina och olika demokratiprojekt, bland annat. Sedan i vintras har två bidragsfinansierade projekt stoppats på totalt 2,5 miljoner kronor. Projekten handlade om demokratiambassadörer och unga kvinnors organisering.

Romska kulturcentret i Malmö har fått 760 000 för bland annat hälsofrämjande insatser.

• Arvsfonden: Romska ungdomsförbundet fick 2019 bidrag till två olika projekt på totalt 2,9 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.