varma skolor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I onsdags skickades eleverna hem då temperaturen blev för hög. Foto: SVT

Malmös nybyggda skolor kämpar mot värmeböljan

Publicerad

Nybyggda skolor är ofta utformade för att hantera kyla bättre än värme, eftersom de står tomma under sommaren. Men vid plötsliga värmeböljor saknas tillräckliga avkylningslösningar, menar en expert.

Under fredagen låg utomhustemperaturen i Malmö strax under 30-gradersstrecket – precis som i klassrummen på Elinelundsskolan på Limhamn. En temperaturtrend som fortsatt under hela veckan. Något som ledde till att eleverna skickades hem i onsdags då temperaturen blev för hög.

Skolan, som invigdes 2019, är dock inte unik menar Helena Bülow-Hübe som är miljö – och energichef på Fojab arkitekter i Malmö. Trots fasta solskydd på utsidan, solskyddsglas och invändiga gardiner som reflekterar ut en del av solstrålningen.

– Är det 29 grader ute när man ventilerar med ventilationsaggregatet så är det 29 grader i luften som kommer in i klassrummet.

Hör Helena Bülow-Hübe berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.