Mannen nekar till brott. Arkivbild från upploppen i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Man dömd till fängelse efter påskupploppen i Malmö – rammade kravallstaket

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en person har dömts för brott i samband med påskupploppen i april 2022, efter att ha kört en bil genom ett kravallstaket.

Under en tillståndsgiven allmän sammankomst i Malmö, anordnad av den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan, körde den nu 34-åriga mannen med en bil genom polisens avspärrningar och fastnade sedan i kravallstaketet.

Mannen döms i Malmö Tingsrätt till fängelse i två år och sex månader, för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Eskalerade situationen

Det fanns risk för att poliser skulle komma till skada när delar av kravallstaketet slungades iväg, skriver Malmö tingsrätt i domen. Förarens agerande försvårade också avsevärt polisens möjligheter att upprätthålla ordningen på platsen.

Poliser har under rättegången vittnat om att den hätska stämningen på platsen eskalerade, att stenkastningen mot polisen ökade och att massor av människor strömmade till när bilen rammade kravallstaketet.

Den 34-åriga mannen nekar till brott

Mannen har förklarat sitt agerande med att han var mycket provocerad av Paludans agerande – och av att poliser skyddade honom.

Paludan är åtalad för två fall av hets mot folkgrupp samt förolämpning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige chockades av bilderna från påskhelgen 2022. Här är en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet