Den skadade polisbilen stod parkerad utanför ett polishus på Sallerupsvägen i Malmö. Foto: TT

23-årig man frias för polisbilsexplosion i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man som åtalats misstänkt för att ha sprängt en polisbil parkerad utanför en polisstation i centrala Malmö i december frias. Det meddelar Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Mannen frias från punkterna allmänfarlig ödeläggelse, fastslår tingsrätten, rapporterar TT.

Strax efter klockan 19 på kvällen den 29 december exploderade en polisbil, som stod parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i centrala Malmö.

Motorhuven och delar av motorn slets sönder och två plåtbitar med delvis vassa kanter slungades iväg. Ingen person skadades i samband med händelsen.

Kort efter explosionen greps en man av en av poliserna som jobbade på stationen. Mannen stod vid en busshållsplats i närheten. Den 23-årige mannen åtalades misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse alternativt grov skadegörelse.

I brist på bevis

Den främsta bevisningen mot 23-åringen var att händelseförloppet fångats av övervakningskameror. På filmer syns det att en man lägger något vid motorhuven och går därifrån – 10–15 sekunder senare sker explosionen.

”Att brottet utgjort ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet med ett högt straffvärde är uppenbart. För att någon ska kunna fällas till ansvar för brott krävs dock att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är den åtalade som är skyldig till gärningen”, kommenterar rådmannen Jacob Heister, i ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt.

I domen pekar tingsrätten bland annat på att det inte finns några tekniska spår som knyter den tidigare misstänkte mannen till gärningen. Det har till exempel inte varit möjligt att göra en jämförelseanalys mellan övervakningsfilmerna och de kläder den åtalade haft på sig när han greps.

 Av den anledningen så frikänns mannen från allmänfarlig ödeläggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.