Ideella föreningen Hundstallet driver tre enheter i landet som tar emot hundarna ingen vill ha. Sammanlagt omplacerade de 269 hundar under 2022, mer än dubbelt så många som året innan (124 stycken).
– Vi märker tydligt av ökningen. Samtidigt känns marknaden lite mättad, folk köper inte hund lika lätt som under pandemin så det är svårare med omplaceringar, säger Marie Lejon på Hundstallet i Staffanstorp.
Inga moralkakor
Samtliga 18 platser i Staffanstorp är fullbelagda, idag som de flesta andra dagar, och föreningen söker nu med ljus och lykta efter större lokaler. Marie Lejon betonar att det ökade trycket ska ses mot bakgrund av att hundägandet generellt ökat de senaste åren, troligen med pandemin som bidragande orsak.
– Jag tänker inte moralisera. Man kan bli sjuk eller få ändrade villkor på andra sätt, ibland bara händer livet. Men mitt råd är förstås att tänka över ett valpköp noga och gärna prata med andra hundägare innan man bestämmer sig, säger Marie Lejon.
– Jag tycker att ägarna ska vara stolta över att de ber om hjälp. Det är för hundens skull, att man hjälper den att leva vidare, säger Frida Andersson.
57-procentig ökning
Under 2022 skrevs 577 hundar in på någon av Hundstallets tre anläggningar. Det är en ökning med 57 procent jämfört med året innan.
Sammanlagt 25 055 vårddygn registrerades under året, vilket är en 72-procentig ökning.
Möt hundar och personal i klippet från Hundstallet i Staffanstorp.