De är grannar i det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge.
Marina Radby har stängt av elementen i lägenheten och sover under flera täcken med pyjamas och raggsockor.
– Jag vågar inte sätta på värmen för elen är så dyr och som ensamstående mamma har jag inte råd, säger hon.
Eldriven fläkt ska hålla fukten borta
Hon bor med sin 13-årige son i en marklägenhet i Kävlinge kommunala bostadsbolag KKB. Där finns ett hundratal marklägenheter som värms upp av direktverkande el. Hyresgästerna betalar kallhyra och får stå för elräkningarna själva.
Husen har haft fuktproblem och 1989 installerades fläktar i samtliga lägenheter. Fläktarna drar upp till 2 000 kWh per år – lika mycket som Boverket och Statistiska centralbyrån anser vara en normal årsförbrukning för en hel liten lägenhet.
Elen för fläktarna hamnar också på hyresgästernas elräkningar.
”Hyran lägre än i resten av beståndet”
När fläktarna installerades sänktes hyrorna på Jakobsgatan för att kompensera för elen, enligt hyresvärden.
KKB:s vd Mikael Strand säger att hyran för lägenheterna på Jakobsgatan är 25 procent lägre än i resten av KKB:s bostadsbestånd.
Se i videon nedan vad han tycker att hyresgästerna ska göra för att sänka energikostnaderna:
”Inte tagit en varm dusch på länge”
Pensionären Marica Petterssons beräknade årsförbrukning av el är närmare 8 500 kWh – mer än fyra gånger högre än för en normal lägenhet i samma storlek.
– Jag betalar 3 180 kronor i kallhyra för 40 kvadratmeter och sen elförbrukningen ovanpå det. Men jag snålar. Jag har bara ett element igång i taget och jag har inte tagit en lång varm dusch på länge. Jag sover med raggsockor och fryser hela vintern, säger hon.
I november kostade hennes el 1 922 kronor. Totalt var hennes boendekostnad 5 102 kronor under den månaden. Men den är helt baserad på hur kallt det blir och hur elpriserna ser ut.
I klippet högst upp kan du se hur grannarna lever i mörker för att få ner elpriserna – och varför Maricas elräkning kan bli lika hög som hennes hyra.