• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Jag förstod plötsligt vilken risk jag utsatte min familj”, säger Martin som för ett år sedan tog sig ur sin kriminella bana. Bilden är från minnesplatsen där tre personer sköts ihäl i Malmö på måndagen. Foto: TT

Martin tog sig ur gängkriminaliteten: ”Snabba pengar är en snabb biljett till döden”

Uppdaterad
Publicerad

Martin var bara 22 år när han häktades efter att polisen hittat en handgranat i hans lägenhet. Väl i häktet fick han reda på att det som inte fick hända hade hänt – hans bästa vän hade blivit ihjälskjuten i en uppgörelse.

– Jag insåg att jag måste göra honom stolt, var han än är nu. Jag måste ta mig ur, säger Martin.

Tre män sköts ihjäl på ett internetkafé i Malmö. En av dem var bara 18 år gammal. Minuter efter mordet sitter Martin, som egentligen heter något annat, på en buss som passerar mordplatsen.

– Två av dem låg där på marken. Jag fattade inte att de var döda förrän min kompis berättade vad som hade hänt, säger han.

Dödsskjutning i centrala Malmö

Det var bara ett år sedan han själv kom ur gängkriminaliteten.

”Livet i skolan var tufft”

Livet i skolan var tufft. Martin mobbades och blev blyg, trots att han egentligen alltid varit en social person. Räddningen från mobbningen var när ett gäng bildades på hans skola.

– Plötsligt gick man upp i rank. Man blev mobbad själv tills man fick mandat att mobba andra.

Från cykelstölder till personrån

I gänget började han göra småjobb. Sno cyklar och genomföra mindre rån. Men cykelstölderna övergick snabbt i personrån och som han beskriver det själv: ”Misshandla människor helt utan anledning”.

När Martin fyllde 22 hamnade han i häktet. En handgranat, en pistol och ett halvt kilo sprängdeg ger tre månader. 

– Man känner sig mäktig bara för att man har den. En handgranat är inte som en pistol, den är större, på riktigt.

Väl i häktet händer det som inte fick hända. Hans bästa vän hade blivit mördad i en skjutning.

– Jag insåg att jag måste göra honom stolt, var han än är nu. Jag måste ta mig ur, säger Martin.

– Jag förstod plötsligt vilken risk jag utsatte min familj för, allt var ju fel. 

”Man vet inte vad de är kapabla till”

Martin tycker att samhällets strategi för att stoppa unga från att hamna i gängkriminalitet inte räcker till. För att komma till bukt med problemet tycker han att närstående måste göra det som inte polisen klarar av.

Han berättar om hur ungdomar gömmer vapen hemma hos sina föräldrar eller hos sina flickvänner. Hur anhöriga skyddar dem genom att inte anmäla eller säga till.

– Men man vet inte vad de är kapabla att göra. Det är 15-16-åringar som går runt med vapen, det är ju helt sjukt.

”Det handlar inte längre om gäng”

I måndags mördades tre personer som alla är involverade i gängkriminalitet. För att undvika hämndaktioner anser Martin att polisen måste hålla koll på de i offrens närhet, vänner och bekanta. 

Om inte, är han rädd att våldet kommer att eskalera.

– Det handlar inte längre om gäng – man kan bara vara en grupp kompisar som har fått tag på ett vapen. Det räcker i dag. Om någon skulle gå ut och försöka ta över genom att säga att de är ett gäng, så får de en sten i huvudet. I dag är det vapen som pratar.

”Snabba pengar är en snabb biljett till döden”

I dag är Martin 25 år och har efter en lång resa fått styr på sitt liv. Han har ett vanligt jobb och arbetar ideellt för att få andra unga att komma tillrätta i livet. 

Han berättar att han inte för några pengar i världen hade återgått till det kriminella livet.

– Snabba pengar är en snabb biljett till döden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i centrala Malmö

Mer i ämnet