• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Med Naloxon hade jag kunnat rädda livet på min vän”

Uppdaterad
Publicerad

Naloxon räddade Jonnas liv två gånger men hennes vän dog. Idag är hon fri från heroinet men önskar att hon haft tillgång till naloxon långt tidigare.

Vi träffar Jonna Sohlmér på Malmös sprutbytesverksamhet som håller en utbildning i naloxonnässpray, ett motgift mot opioider som heroin.

– Jag tycker det har varit jättebra och har drömt om det länge, säger hon.

Hennes missbruk pågick från det hon var 15 år till 26. Idag är hon 33 år. 

Hon har länge önskat att naloxon fanns tillgängligt för de som har ett beroende.

– Jag och en vän tog ett återfall tillsammans och vi tog precis lika mycket. När jag vaknade var han blå i ansiktet och jag ringde 112 och gjorde första hjälpen. När ambulansen kom, 18 minuter senare, fick han naloxon men han klarade sig inte.

Det var första gången jag tänkte att om jag haft naloxon kunde jag ha gett honom det direkt. Kanske hade det inte hjälpt ändå men chansen hade iallafall ökat, säger hon.

”Vore bra om alla fick tillgång till motgiftet”

Jonna Sohlmér studerar idag till socinom och är intresserad av narkotikapolitik. Hon har skrivit i antologin ”Dogmer som dödar”och hade tidigare en blogg som hette ”En vanlig dag på heroin” som nu har fortsatt som  ”En vanlig dag utan heroin”.

– Eftersom narkotika är kriminellt så drar sig många undan och tar sina fixar på ställen där de inte blir hittade. Därför vore det bra om alla fick tillgång till motgiftet. Tunnelbanevakter, poliser, mammor och pappor på stan, städerskor. Jag hoppas det ska bli lika vanligt som hjärtstartare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.