– Det är nästan lite medelhavskänsla, att plötsligt kunna se sju meter rakt ner i sjön. Verkligen ett resultat långt över förväntan, säger Karl Asp vid vattenrådet för Höje å och Kävlingeån.
Det är vattenrådet som anlitat Magnus Böklin, entreprenör med reduktionsfiske som specialitet, för det treåriga projekt som nu går i mål i den lilla sjön utanför Sjöbo.
Mört och braxen
– Jag har jobbat med sjöar i hela landet, men just Sövdesjön har varit ett väldigt speciellt uppdrag. Det var här jag grundlade mitt intresse för fiske för trettio år sedan, berättar han. Och fortsätter:
– Sjön har alltid varit ”grön”. Och under mina trettio år har den förändrats mycket, dessvärre inte till det bättre.
Vid reduktionsfiske avlägsnas vitfisk som mört och braxen från övergödda sjöar, där de lätt växer till sig i antal.
En negativ spiral
Eftersom vitfisken äter djurplankton kan sjöns växtplankton föröka sig ohämmat, med allt grumligare vatten som följd.
Det försämrar i sin tur livsvillkoren för rovfiskbeståndet – till exempel abborre, gädda och gös – som får svårt att jaga vitfisk när siktdjupet i sjön minskar. En negativ spiral har inletts.
Totalt har nu drygt 100 ton vitfisk dragits upp ur Sövdesjön under tre års tid, allt för att öka siktdjupet och hjälpa rovfisken återta herraväldet.
Snogeholmssjön nästa
Mot den bakgrunden är resultatet, ett uppmätt siktdjup på sju meter, en stor framgång.
I ett nästa steg tänker projektdeltagarna ta sig an den uppströms belägna – och likaledes övergödda – Snogeholmssjön för en förstudie kring om reduktionsfiske bör sättas in även här.
– Varje vattendrag har unika förutsättningar, det som lyckas i en sjö funkar inte nödvändigtvis i en annan. Men om allt går som vi vill, hoppas vi kunna inleda reduktionsfiske i Snogeholmssjön nästa höst, säger Christian Alsterberg vid vattenrådet för Höje å och Kävlingeån.