Bild på människor som kollar inåt i bilden. Politiker i Malmö stad. I mitten en råtta som tittar fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Nanne(M) tycker att Malmöstyret gör för lite för att få bort råttorna från gatorna. Andreas Schönström (S) menar att det inte är pengar som är problemet. Foto: SVT, Stina Stjernkvist/TT

Moderaterna vill lägga 10 miljoner på råttstädning i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Malmömoderaterna anser att kommunstyret misslyckats med att råda bot på stadens råttproblem. I sin budget lägger de 10 miljoner på exempelvis fler städinsatser för att få bort matrester som gnagarna äter.

– Det är det man har misslyckats med och där ser vi att råttorna tar över staden, säger Helena Nanne (M), oppositionsråd i Malmö stad.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om boenden på Lindängen, där råttor gnagt sönder och bajsat ner bilar. Enligt Helena Nanne beror det mycket på nedskräpning i staden.

– Det är skräpigt och det är smutsigt. Massor av mat till råttorna helt öppet på gator och torg, säger hon.

Råttor i Malmö

I de 10 miljonerna som Moderaterna lägger fram i sin budget för 2024 ingår utökade städinsatser samt fler fällor i avloppsrören.

– Vi ser hur råttorna tar över Malmö, säger Helena Nanne.

Svaret: Pengar inte problemet

Socialdemokraterna menar att det är inte pengarna som är problemet, utan främst mängden mat som ligger runtomkring.

– Jag vet inte hur pengar ska hjälpa såvida vi inte ska slå ihjäl råttorna med sedelbuntar, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö stad.

Inte heller fler soptunnor ser Socialdemokraterna som en lösning.

– Vi har flest soptunnor per capita i Sverige. Så det är inte det som är problemet.

Maten är problemet

Enligt Andreas Schönström är det inte längre tillåtet att använda gift som metod för att bli av med råttorna, utan istället får man använda sig av mekaniska fällor. Med det sagt menar han att det är matavfallet som är problemet.

– Det handlar om att skräp ska hamna där skräp ska hamna.

Även Helena Nanne (M) tycker att det är viktigt att Malmöbor slänger sitt skräp ordentligt.

– Men där måste också staden möta upp med förutsättningar för att göra det. Stadens städinsatser måste bli mer offensiva, framför allt på platser där det är mycket råttor, säger hon.

Hör den politiska debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttor i Malmö

Mer i ämnet