• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Totalt 2900 personer avvisades vid gränsen till Sverige den första veckan. Foto: Fredrik Svenningsson

Nästan 3 000 personer avvisade vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

2 900 personer nekades inresa från Danmark till Sverige den första veckan med inreseförbud. Allra flest stoppas på Öresundsbron.

Fram till tisdagen den 29 december har drygt 2 900 resenärer som kommit från Danmark till Skåne avvisats enligt svenska regeringens nya inreseförbud.

Flest avvisningar görs av personer som kommer med bil över Öresundsbron. Där har över 200 personer avvisats varje dygn vid Lernacken och stundtals är det långa köer på bron.

– Vi vädjar till resenärer att inte försöka ta sig till Sverige om man absolut inte måste. Belastningen vid gränskontrollerna är hög och man riskerar att få stå i kö en avsevärd stund bara för att få det tråkiga beskedet att man måste vända tillbaka, säger Anders Wiberg, kommenderingschef för den särskilda händelsen som polisen i region Syd beslutat om för att hantera inreseförbudet.

Normalt stoppas 100

En normal vecka avvisar gränspolisen i polisregion Syd av olika skäl omkring 100 resenärer som reser in i Sverige via Danmark. Med regeringens inreseförbud för resor från Danmark och Storbritannien som infördes den 22 december har den siffran skjutit i höjden.

Det är inte bara danskar som avvisas utan även andra nationaliteter som rest genom Danmark till Sverige eller flugit till Kastrup i tron att de sedan kan resa vidare till Sverige.

Inreseförbudet gäller till den 21 januari men kan komma att förlängas om behov finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.