En person håller en smartphone i handen som visar en app från viktminskningskliniken Yazen. Telefonen är delvis synlig i ett plånboksfodral. Bakgrunden är i en neutral färg, vilket ger fokus på skärmen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots tidigare uppmaningar från Läkemedelsverket har Yazen fortsatt att göra reklam för receptbelagda läkemedel, menar Läkemedelsverket. Nu hotas kliniken med höga vitesbelopp. I klippet bemöter Martin Carlsson, medicinskt ansvarig på Yazen, Läkemedelsverkets kritik. Bilden visar bara klinikens app och inte någon reklam. Foto: SVT

Nätkliniken Yazen hotas av stora viten efter läkemedelsreklam

Uppdaterad
Publicerad

Viktminskningskliniken Yazen i Lund riskerar stora viten. Läkemedelsverket menar att företaget trots förbud marknadsför receptbelagda läkemedel som Ozempic på internet.

Det är Läkemedelsverket som reagerat på Yazens marknadsföring. Det är nämligen förbjudet att göra reklam till allmänheten för receptbelagda läkemedel.

Trots att verket påtalat det för kliniken, så har publiceringarna fortsatt. Nu förbjuds Yazen att göra reklam med hänvisningar till läkemedel som Ozempic och Wegovy. Båda används för viktminskning, men kräver recept.

Det handlar om stora vitesbelopp för Yazen. Varje gång man bryter mot förbudet kommer att kosta 750 000 kronor.

Kommer att överklaga

Martin Carlsson är chefläkare på Yazen och han tycker att Läkemedelsverkets beslut är felaktigt. Han menar också att man kanske använde enskilda läkemedelsnamn för två år sedan men att det är helt borttaget.

– Från att vi inte får prata om specifika läkemedel till att vi nu inte får prata om GLP-1 som är ett hormon, beskriva verkningsmekanismen för mättnad och hunger och inte heller använda begreppet ”moderna läkemedel” i vår marknadsföring, säger han.

– Vi vill att Förvaltningsrätten ska reda ut vilka gränsdragningar det finns och därför kommer vi att överklaga dit.

Yazen har tidigare kritiserats från läkarhåll för att skriva ut bland annat Ozempic till överviktiga, medicin som vanligtvis ges till diabetiker. Då berättade vi så här:

Läkare på SUS som säger något i sitt kontor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkaren Magnus Löndahl kritiserar kliniker som trots brist skriver ut den omtalade diabetesmedicinen till personer som vill gå ner i vikt. Se klippet för att höra varför. Foto: Oscar Skagerlind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.