En man till vänster och till höger är det medicin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefläkaren Martin Carlsson resonera kring användningen av bristläkemedlet Ozempic för behandling av övervikt i klippet. Foto: Lilian Muhsin/SVT

Appläkare i Lund behandlar överviktiga med diabetesmedicin

Publicerad

Den digitala vårdkliniken Yazen, baserad i Lund, behandlar överviktiga med medicin – bland annat genom att förskriva läkemedlet Ozempic, ett bristläkemedel som är avsett för diabetiker. Chefsläkaren Martin Carlsson anser att det är oetiskt att neka överviktiga medicinen.

– Feta människor är föraktade i vårt samhälle och då är det lätt att säga att ”nu tar de dessutom den här medicinen som andra människor behöver”, säger Martin Carlsson.

Diabetesmedicinen Ozempic har varit omdebatterad det senaste året, efter att det blivit en trend att ta den. I bland annat USA används läkemedlet för att gå ner i vikt. Populariteten har bidragit till en global brist.

Restnoterat i Sverige

Läkemedlet är restnoterat i Sverige. Det betyder att läkemedelsföretag inte kan leverera så att tillgång möter efterfrågan. Bristen har lett till att diabetiker med diabetes typ 2 har haft svårt att få tag i sin medicin.

Men att det skulle vara så att överviktiga ”tar” diabetikernas medicin, tycker Martin Carlsson, inte är en korrekt bild.

– Man kan inte ställa patientgrupper mot varandra på det sättet, det tycker jag kan vara oetiskt.

Expanderar i Europa

Nätdoktorn Yazen behandlar idag 5000 patienter runt om i Sverige och företaget växer fort och expanderar i Europa. Majoriteten av patienterna är kvinnor och utgör 80 procent av de som söker hjälp hos företaget.

– Övervikt och fetma är jämnt fördelad egentligen mellan män och kvinnor, men i alla viktminskningstjänster är det fler kvinnor. Det har nog att göra med att det är ett samhällstryck på kvinnor att se ut på ett visst sätt, säger Martin Carlsson.

”En medicinsk revolution”

Ännu effektivare läkemedel, avsedda för att behandla fetma är på väg in på den svenska marknaden.

Martin Carlsson kallar den medicinska behandlingen av fetma och övervikt för en ”medicinsk revolution”. När de andra läkemedlen blir godkända i Sverige kan det få stora effekter och i framtiden ersätta gastric bypass-operationer, tror han.

– Då har vi den riktiga revolutionen här.

I klippet nedan hör du diabetesläkaren Magnus Löndahl som kritiserar att bristläkemedlet skrivs ut till överviktiga:

Läkare på SUS som säger något i sitt kontor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkaren Magnus Löndahl kritiserar kliniker som trots brist skriver ut den omtalade diabetesmedicinen till personer som vill gå ner i vikt. Se klippet för att höra varför. Foto: Oscar Skagerlind/SVT

Mediciner mot viktnedgång och diabetes

• Ozempic innehåller läkemedlet semaglutid och verkar genom att imitera det naturligt förekommande hormonet GLP-1 som utsöndras i tarmarna när man äter och ges som veckovisa injektioner. Ozempic är godkänt för behandling av typ 2-diabetes.

• Uppmanar kroppen att producera insulin som sänker förhöjda blodsockernivåer.

• Effekterna på viktnedgång kommer från det syntetiska GLP-1 hormonet som signalerar till kroppen att man blivit mätt på mat och magsäcken uppmanas att tömmas långsammare. Resultatet blir att personer får hämmad aptit, minskat sug och känner sig mättare snabbare. 

Fler läkemedel på marknaden

• Mounjaro, från det amerikanska läkemedelsföretaget Eli Lily har fått godkännande från den europeiska läkemedelsmyndigheten för behandling av typ 2-diabetes. Godkännande vid övervikt och fetma är under utredning.

• Innehåller läkemedlet tirzepatid och skiljer sig genom att binda receptorer för hormonet GIP utöver GLP-1. Studier har visat ännu effektivare resultat.

• Ger drastisk viktnedgång samt sänkning av långtidsblodsockret hos patienter med typ 2-diabetes. Den är inte tillgänglig på den europeiska eller svenska marknaden men förväntas bli ett av de bäst säljande läkemedlen någonsin. 

Källa: Läkartidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.