Tre personer dog och fler skadades vid skottlossningen på köpcentret Field's i Köpenhamn. Nu döms gärningsmannen. Foto: Sergei Grits/AP

Fields-skytten döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sedan sköt en 23-årig man ihjäl tre personer och skadade flera i köpcentret Fields i Köpenhamn. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård.

Beväpnad med vapen stulna från pappans garderob begav sig den nu 23-årige mannen den 3 juli förra året till köpcentret Fields utanför Köpenhamn. I polisförhör efter dådet förklarade han att han var där för att ”rädda” människor genom att skicka dem till himlen.

Mannen har i rättegången erkänt att det var han som som sköt men har nekat till brott och hänvisat till psykisk ohälsa. Mannen var så sent som en vecka innan dådet i kontakt med psykiatrin och ringde innan dådet till en psykiatrisk krislinje men kom aldrig fram.

Vid skjutningen dog två 17-åringar och en 47-årig man. Bland de skottskadade fanns 16-åriga Sandra Svensson från Kristianstad.

Oense om var straffet ska avtjänas

Försvaret och åklagaren har bägge yrkat på att 23-åringen ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

Enligt danska DR har hans försvar har under rättegången yrkat på att han inte längre är farlig och ska avtjäna straffet på en allmän rättspsykiatrisk avdelning.

Åklagaren har i sin tur yrkat på att han ska avtjäna det på Sikringen, ett högsäkerhetsjukhus för de farligaste mentalt sjuka som dömts för brott.

Rätten valde att gå på åklagarens linje. 23-åringen döms till att avtjäna straffet på Sikringen där han ska vara på obestämd tid.

Se Sandra Svensson berätta om när hon blev skjuten på gallerian:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.