I Oceanhamnen i Helsingborg växer en helt ny stadsdel fram och här har alla bostäder en vakuumtoalett som bara använder 0,5-1 liter vatten per spolning jämfört med vanliga toaletter som kan använda upp till tio liter vatten per spolning.
– När toalettavfallet blir så koncentrerat, så blir det också ekonomiskt rimligt att återvinna de ämnen som vi ska använda till gödsel, säger Hamse Kjerstadius, projektledare på Nordvästra Skånes vatten och avlopp.
Fosfor och kväve utvinns
Avföringen från Oceanhamnen skickas i separat rör till det kommunala reningsverket några hundra meter bort. Sen ska ren fosfor och kväve utvinnas ur toalettavfallet i form av ammoniumsulfat och struvit.
– Slutprodukten blir återvunnen fosfor och kväve i pelletsform och det är ju de ämnen som lantbruket behöver. Om detta blir så bra som vi tror, då är det nånting som kan göras i andra städer också.
Test i lantbruk har påbörjats
I september ska hela anläggningen vara igång, så nu tillförs ammoniumsultat och struvit från annan produktion. Men slutprodukten ska bli likadan. Testgödsling har pågått under ett år och då jämförs denna gödsel med konventionell konstgödsel.
– Vi ser en liten skillnad mellan dessa olika gödselprodukterna. Det är lovande, intressant och utmanande. Mänsklig avföring har ju sitt ursprung på fältet och nu ser vi hur vi kan återföra det här och få en bra effekt i grödan, säger Lars Törner på LRF i Helsingborg.