Skånska forskare har tillsammans med psykologer utvecklat en metod som ska hjälpa diabetiker att själva reflektera över till exempel mat, stress och livskvalitet och på det sättet få bättre förutsättningar att ändra sina vanor.
Metoden har provats i en pilotstudie med 800 deltagare och en av initiativtagarna är Anders Rosengren, läkare vid Skånes universitetssjukhus:
– Pilotstudien visar att ju mer deltagarna använt verktyget desto mer har deras blodsocker fallit, säger Anders Rosengren.
Ingen ”quick fix”
Men Anders Rosengren betonar att detta inte är en ”quick fix” utan det handlar om att sakta förändra deltagarnas vanor genom att göra dem medvetna om vilka val de gör. Metoden går ut på att deltagarna via dator eller mobiltelefon får ta del av information, fördjupningar och tester kring 25 olika teman som till exempel stress, mat eller livskvalitet. Därefter är tanken att deltagarna ska stimuleras att själva reflektera och ifrågasätta sina val och prioriteringar.
– De flesta typ 2-diabetiker vet vad de behöver göra men vi inom vården har misslyckats med att ge dem rätt verktyg för att lyckas. Vi har inte tid att informera och motivera kring motion, mat och stress. Vi vill med detta verktyg hjälpa patienterna att själva fundera och reflektera och på det sättet ändra sina vanor, säger Anders Rosengren vid Skånes universitetssjukhus.
Vill ha fler deltagare
Nu efterlyser forskarna ytterligare 3 000 deltagare för att prova metoden på fler typ 2-diabetiker.
– Vi vill på detta sätt vända upp och ner på vården genom att försöka hitta en ny lösning på detta. Om deltagarna kan motiveras att själva ställa frågan ”Hur ska jag göra?” så är vi övertygade att de ökar sina chanser att byta livsstil, avslutar Anders Rosengren.