Regiondirektör Alf Jönsson och regionstyrelsens dåvarande ordförande Henrik Fritzon (S), omnämns i ett mejl som kommit in som ny skriftlig bevisning i den nya mutbrottsrättegången om Vårdexpressen och Region Skåne. Foto: SVT

Mutbrottsrättegången: Regiontoppar pekas ut i ny bevisning

Uppdaterad
Publicerad

Dagen innan den nya mutbrottsrättegången om Vårdexpressen och Region Skåne påbörjades, lämnade en av de två åtalade tjänstemännen in ny bevisning i form av ett mejl som skickats till primärvårdsledningen redan 2017.

I mejlet skriver han att både regiondirektör Alf Jönsson och den dåvarande ordföranden i regionstyrelsen, Henrik Fritzon (S), vill ha systemet till varje pris och att det är bråttom att köpa in det.

Mejlet skrevs den 19 december 2017, flera månader innan upphandlingen av ett digitalt system annonserades ut i Region Skåne. I mejlet summerar tjänstemannen ett möte om Läkarexpressen, senare kallat Vårdexpressen, som hållits dagen före.

På mötet deltog enligt mejlet de två åtalade tjänstemännen samt fyra andra tjänstemän och chefer från Region Skåne.

Vårdexpressen

Beredd på skadestånd

Av mötesanteckningarna i mejlet framgår att den andra åtalade tjänstemannen bland annat redogjort för regionledningens positiva inställning till Läkarexpressen.

I mejlet citeras vad regiondirektör Alf Jönsson ska ha sagt om systemet: ”kör på jag tar ev. skadestånd (LOU)”.

LOU betyder lagen om offentlig upphandling (red anm).

Även regionstyrelsens dåvarande ordförande Henrik Fritzon (S) citeras i mejlet. Han ska ha sagt att han ”vill ha in” Läkarexpressen till den 1 juni 2018 då det är valår.

Den andra åtalade tjänstemannen ”har redan påbörjat prisdiskussioner”, skriver tjänstemannen i mejlet.

Cheferna hade ”full insyn”

Försvararen Monique Carden menar att mejlet visar att tjänstemännen agerat på uppdrag av ledningen.

”E-mailet bekräftar de uppgifter som tjänstemannen lämnat, att Region Skåne ville köpa in Läkarexpressens system”, svarar advokat Carden på mejl till SVT.

Kan man inte samtidigt se mejlet som ett bevis för att de två åtalade tjänstemännen varit pådrivande för att Läkarexpressen/Vårdexpressen ska köpas in av regionen?

”Bedömningen att tjänstemännen varit pådrivande är inte korrekt. Tjänstemännen erhåller uppdrag från sina chefer”, skriver advokat Monique Carden.

Monique Carden är försvarsadvokat till den åtalade tjänsteman som redan 2017 summerade regionledningens positiva inställning till Läkarexpressen i ett mejl till primärvårdsledningen. Foto: Kron Advokater

”Aldrig gynnat ett enskilt system”

Regiondirektör Alf Jönsson svarar inte på några frågor under den pågående rättegången men hänvisar till Anna Fjellners, Region Skånes presschef, tidigare intervjuer med SVT:

”Där han tydligt svarat på era frågor om sin egen involvering och att han inte vare sig nu eller tidigare är beredd att bryta mot lagar, vare sig LOU eller andra lagar. Han har varit drivande när det gäller att modernisera sjukvården genom digitalisering men aldrig själv drivit några frågor som gynnat ett enskilt system.”

”Aldrig uttalat mig”

Regionstyrelsens 2:e vice ordförande Henrik Fritzon (S) nekar till att ha varit pådrivande i affären med Läkarexpressen:

”Jag har naturligtvis aldrig uttalat mig om vilka företag Region Skåne ska upphandla. Under förra mandatperioden var jag däremot pådrivande för att Region Skåne på allvar skulle ta tag i problemen med gamla IT-system och agerade för att skynda på digitaliseringen. (...) Men jag har naturligtvis aldrig lämnat några synpunkter på vilka system som bör handlas upp.”

Vårdexpressenaffären på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet