Nätfisket begränsas längs Skånes kust

Uppdaterad
Publicerad

Tre skånska havsområden får hårdare fiskeregler för att skydda tumlare och sjöfåglar från att drunkna i näten.

– Vi måste göra mer för att skydda tumlarna, säger Lena Tingström, utredare på Hav och vattenmyndigheten, (HaV).

De marina skyddade områden det handlar om för Skånes del är Nordvästra Skånes havsområde, (som sträcker sig ungefär mellan Kullen och Båstad), Sydvästskånes utsjövatten, (ett smalt stråk utanför Trelleborg), och Möllefjorden, (vid kusten jämsides med Bromölla).

– EU vill att vi gör mer för tumlarna i Sverige inte bara för de starkt hotade Östersjötumlarna utan också för de populationer som finns i andra Natura 2000-områden, säger Lena Tingström. 

Starka reaktioner 

Vissa av förslagen om regleringar har väckt starka reaktioner från lokala fiskare.

– Vi har gjort vissa lättnader för att tillmötesgå de här synpunkterna men har inte kunnat släppa på nätförbudet, utan hänvisar de lokala fritidsfiskarna till att använda sig av ryssjor istället för nät och det gäller för Nordvästra Skånes havsområde, säger säger Lena Tingström. 

Vid Sydvästskånes utsjövatten kommer garnfisket kommer att förbjudas helt i vissa delar mellan den första november och sista april. Övriga delar av året får fiskarna bara fiska med nät om de använder ljudskrämmare, så kallade pingers, som tumlarna undviker. 

Fiskestopp gynnar annat 

Inte bara däggdjur och fåglar som skyddas när fisket stoppas. Det finns till exempel också områden med särskilt känsliga bottnar och unika rev som får större möjlighet att klara sig. 

En del av de marina skyddsområdena områdena är naturreservat och för vissa av dem gäller andra regler. Ett av dem är Skånska Kattegatt där fisket redan idag är helt förbjudet. Syftet är att området ska lämnas så opåverkat det bara går.

I våras rapporterade vi om en försiktig uppgång för tumlarna i Östersjön:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.