Nytt jätteteleskop kan ge svar på frågor om utomjordiskt liv

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt jätteteleskop kan ge astronomiforskare i Lund nya svar på frågor om universum och liv utanför vårt eget solsystem. I början av maj inleds bygget av teleskopet i Atacamaöknen i Chile.

Astronomiforskare i Lund är nyfikna på vad den italienske astrofysikern Michele Cirasuolo från ESO (European Southern Observatory) har att berätta om det pågående arbetet med det europeiska jätteteleskopet.

Flera av dem samlades på måndagens rymdforskningskonferens ”Big Questions in Astrophysics” i Lund.

– Det här ger helt nya möjligheter att utforska rymden inom i praktiskt taget alla fält inom astrofysiken, säger Michele Cirasuolo från ESO.

Här kan du se hela inslaget om jätteteleskopet

Vill studera andra galaxer

Det nya teleskopet som byggs i Atacamaöknen i Chile kommer att bli världens hittills största. De största teleskop som finns idag mäter tio meter i diameter, men det här nya, som kallas för ”European Extremely large telescope” (E-ELT), kommer att bli 39 meter i diameter.

Sofia Feltzing, professor i astronomi vid Lunds universitet, som studerar Vintergatan kommer att få helt nya möjligheter att studera stjärnor i andra galaxer.

– Som forskare behöver man veta, när blir teleskopet färdigt, vilka instrument kommer att finnas på det, vad har de för känslighet, när kan jag söka tid på teleskopet? Det är väl de viktigaste frågorna som alla forskare vill ha svar på, säger Sofia Feltzing.

Kan mäta molekyler

År 2024 är det tänkt att det gigantiska teleskopet ska stå klart. Lundaforskaren Anders Johansen som studerar exoplaneter utanför vårt eget solsystem hoppas att det nya instrumentet kommer att hjälpa till i jakten på utomjordiskt liv.   

– När man har hittat planeterna som det kanske kan finnas liv på måste man mäta atmosfären för att se om det till exempel finns syre eller metan där. Med det nya teleskopet E-ELT så kommer vi kunna mäta innehållet av molekyler i atmosfären på exoplaneter, och då kan vi förstå om det finns liv på de här planeterna, säger Anders Johansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.