”Hälsosamma scheman” kallas de nya arbetstider som Lunds kommun kommer att införa till årsskiftet. För vård- och omsorgspersonal som jobbar natt innebär detta kortare nattpass – men fler arbetsdagar per månad.
Detta för att varje anställd ska komma upp i tillräckligt många arbetade timmar.
– Jag hade förmodligen varit ännu tröttare för det hade inneburit att jag jobbat betydligt fler nätter, säger Petra Hultberg som är undersköterska på äldreboendet Nibblegården.
Hänvisar till forskning
Veronica Welin är verksamhetschef med ansvar för äldreboende i Lunds kommun. Hon berättar att syftet med det nya schemat är att korta ner de långa nattpassen och hänvisar till forskning.
– Det innebär godare förutsättningar för återhämtning och vila, säger hon.
Schemaändringen är också en förutsättning för att kunna garantera den personal som vill jobba möjlighet att jobba heltid, samt få bort de delade turerna.
De vårdanställda som SVT Nyheter Skåne pratat med menar dock att fler men kortare arbetspass skulle innebära en försämring. De ger inte mycket för argumentet om hälsofrämjande och forskningsresultat.
– De har plockat lite här och lite där, och får det till att låta bra, säger undersköterskan Jenny Cederblad.
Anställda protesterar
Det så kallade hälsosamma schemat har införts eller är på väg att införas i många kommuner runt om i Sverige. Undersköterskor i Lund har skickat en protestskrivelse till Lunds politiker. Dessutom har ett upprop mot det så kallade hälsosamma schemat startats på sociala medier, med undertecknare även utanför kommunens gränser.
Undersköterskan Claudia Scucchia tror att det nya schemat kan medföra fler sjukskrivningar och att anställda väljer att säga upp sig.
– Jag kommer att slåss hela vägen för det här, säger hon.